Parijs verbiedt teelt van transgene maïs

ROTTERDAM, 13 FEBR. Frankrijk verbiedt de teelt van genetisch gemodificeerde maïs. De lange-termijneffecten zouden onvoldoende bestudeerd zijn. Frankrijk zal een mogelijke Europese toestemming voor de teelt van transgene maïs negeren. Dit is gisteren in Parijs bekend gemaakt na afloop van een kabinetsberaad.

De Franse maïstelers hebben het besluit toegejuicht. Frankrijk is Europa's voornaamste maïsproducent, de maïs is voornamelijk bestemd als voer voor pluimvee en varkens. Nadat eerder toestemming was verleend voor verkoop van de transgene soja van Monsanto besloot de Europese Commissie op 18 december dat ook transgene maïs in de EU verkocht mocht worden. Frankrijk ging akkoord maar eist een heldere etikettering. De maïs is door DNA-technieken onder meer resistent tegen breedwerkende onkruidbestrijdingsmiddelen en tegen het antibioticum ampicilline. Dat laatste is een onvermijdelijk gevolg van de gehanteerde DNA-techniek. Vorige week sloten Oostenrijk en Luxemburg hun grenzen voor de transgene maïs. Oostenrijk vindt de antibiotica-resistentie onvoldoende onderzocht.