Oud-internationals Buys en Leeuwerink coach volleybaljeugd

DEN BOSCH, 13 FEBR. Ex-internationals Teun Buys en Pieter-Jan Leeuwerink zijn vanochtend benoemd als coach van de volleybal-jeugdinternationals. Beide spelers behoorden tot de groep waarmee Arie Selinger zijn Bankrasmodel opzette. De 38-jarige Buys speelde 312 interlands, de 37-jarige Leeuwerink 187 interlands.

“We kunnen hun kennis goed gebruiken”, zei bondscoach Toon Gerbrands vanochtend. “Zij weten hoe ze spelers moeten opleiden en we moeten met de jeugd een grote inhaalslag plegen.”

Toon van der Burgt wordt technisch coördinator van de jeugdopleiding. Tevens is hij assistent-bondscoach. Dat was hij ook tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, waar Nederland goud won.

Gerbrands, opvolger van Alberda als bondscoach, maakte ook de selectie van achttien spelers bekend voor de World League die in mei begint. Opvallend is dat afgezien van Jan Posthuma en Ron Zwerver, die hun interlandcarrière beëindigden, nog twee Atlanta-gangers ontbreken: Rob Grabert en Brecht Rodenburg. Coach Gerbrands kiest voor de jeugd. De twee routiniers zijn eventueel later nog oproepbaar. “Als ze bij de beste negen spelers behoren, haal ik ze erbij”, aldus Gerbrands.

Aanvoerder-spelverdeler Peter Blangé staat wel op de lijst. Hij is om privéredenen niet beschikbaar voor de World League, maar wel voor het Europees kampioenschap in september in Nederland. “Ik wil graag nog voor de nationale ploeg spelen, maar het heeft geen zin om op halve kracht mee te doen”, was de reactie van 423-voudig international Blangé.

Bij de selectie zitten vier debutanten: spelverdelers Frank Denkers (Dynamo) en Gijs Ronnes (ZVH), Martijn Dieleman (Dynamo) en Twan van Kuyk (Dynamo). Albert Cristina (Dynamo) en Jochem de Gruyter (ZVH) maakten al eerder deel uit van de Nederlandse ploeg.

Half mei speelt Nederland zijn eerste wedstrijden in de World League tegen Zuid-Korea. De andere landen uit de poule zijn Cuba en Rusland. Gerbrands: “Ik heb in persoonlijke gesprekken enthousiaste topsporters tegenover me gevonden. We kunnen niet teren op de gouden medaille van Atlanta. Iedereen beseft dat.”

De selectie: Blangé, Broere, Cristina, Denkers, Dieleman, Van Es, Bas en Mike van de Goor, Görtzen, De Gruyter, Held, Van der Horst, Van Kuyk, Latuhihin, Van der Meulen, Nummerdor, Ronnes en Schuil.