Operatie asielzoeker niet vergoed

DEN HAAG, 13 FEBR. Transseksuele asielzoekers krijgen een medische behandeling voor geslachtsverandering niet meer vergoed via het ziekenfonds.

Dat schrijft minister Borst (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister werkt aan een regeling die is bedoeld om de vergoeding van deze kosten uit te sluiten. Normaal vallen geslachtsveranderende behandelingen en reageerbuisbevruchting wel onder de verzekering van het ziekenfonds.

De Tweede Kamer sprak zich vorig jaar kritisch uit over geslachtsveranderende operaties bij asielzoekers die nog geen permanente verblijfsvergunning hebben gekregen. De indruk bestond dat sommige asielzoekers speciaal voor een dergelijke dure ingreep naar Nederland kwamen.

Het kabinet besloot vorig jaar dat transseksuele asielzoekers pas een medische behandeling mogen ondergaan als duidelijk is dat zij die in Nederland kunnen afmaken. Eerder mag de medische behandeling niet beginnen. De praktijk wees uit dat transseksuelen die zijn begonnen met een geslachtsveranderende behandeling, een verblijfsvergunning kregen omdat een hormoonbehandeling niet mag worden onderbroken.

Het kabinetsbesluit strookte niet met de Ziekenfondswet. Via een aparte ziektekostenregeling maakt minister Borst uitwerking van het kabinetsbesluit nu mogelijk.