Noorwegen wil flink meer olie produceren

Noorwegen wil in de periode tot 2000 zijn olieproductie met 20 procent vergroten. De vondst van olie- en gasvelden in de afgelopen twee jaar en nieuwe technieken maken dat mogelijk, zo heeft het Noorse ministerie van Energie gisteren laten weten. Het land beschikt nu over bewezen reserves die zo groot zijn als in 1971 werd geschat.

Vroegere berekeningen gaven aan dat na de eeuwwisseling een vermindering van de olieproductie te verwachten viel, maar nu is Noorwegen in staat om nog zeker dertien jaar lang de winning van olie en gas uit te breiden. Noorwegen is na Saudi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld. De productie bedraagt gemiddeld 3,2 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. In 2000 kan dat dan 3,8 miljoen vaten zijn. Daarbij zijn niet inbegrepen de velden die wellicht nog worden ontdekt. Vermoedelijke reserves kunnen de productie laten uitkomen op 4,4 miljoen vaten per dag.