Leger Indonesië in actie op Borneo

JAKARTA, 13 FEBR. Een woordvoerder van de Indonesische strijdkrachten heeft vandaag bevestigd dat er doden zijn gevallen bij rassenonlusten die eind december zijn uitgebroken in de provincie West-Kalimantan. Het leger zou in actie zijn gekomen tegen 'raddraaiers'. “We treden streng op tegen de aanstichters van het geweld en maken daarbij geen onderscheid naar godsdienst of etnische groep”, aldus de militaire zegsman.

De slachtoffers vielen bij gewelddadige botsingen tussen groepen Dajaks, de oorspronkelijke bewoners van dit deel van het eiland Borneo, en islamitische migranten afkomstig van Madoera, een eiland voor de oostkust van Java. Eerdere, niet officieel bevestigde berichten repten van drie- tot vijfhonderd doden in zes weken. Plaatselijke militairen zeiden dat in die periode twaalf mensen zijn omgekomen, maar volgens kerkelijke bronnen ligt het dodencijfer aanzienlijk hoger.

Volgens de politie braken de onlusten uit toen jongeren uit de Dajakse en Madoerese gemeenschappen in Sanggau Ledo, ongeveer 95 kilometer benoorden de provinciehoofdstad Pontianak, slaags raakten om een meisje. Daarna breidden de rellen zich uit naar andere delen van West-Kalimantan. Deze Indonesische provincie grenst aan de Maleisische deelstaat Serawak. Gisteren besloot de regering in Kuala Lumpur een van de twaalf grensposten, die ze na het uitbreken van de rellen had gesloten, weer open te stellen.

In Pontianak hebben de autoriteiten bij wijze van voorzorg een avondklok ingesteld van elf uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends. Volgens plaatselijke bronnen is het rustig in de stad.

De cultuur van de Dajaks, die vanouds leven van het natuurbos, staat al tientallen jaren onder druk als gevolg van de instroom van migranten uit andere delen van de Indonesische archipel en grootschalige houtwinning. De Dajaks uit de binnenlanden hangen een natuurgodsdienst aan, maar een aanzienlijke minderheid is onder invloed van missie en zending gekerstend. De volksverhuizers in hun gebied zijn in grote meerderheid islamieten. Religieuze leiders uit West-Kalimantan gaven gisteren via het officiële persbureau Antara een verklaring uit waarin zij beklemtonen dat de rellen geen godsdienstig karakter hebben. (Reuter)