Kremlin kwaad over reis Solana; 'NAVO voert geheim beleid anti-Rusland'

MOSKOU, 13 FEBR. Het Kremlin heeft gisteren de NAVO en NAVO-secretaris-generaal Solana beschuldigd een geheim anti-Moskou-beleid uit te voeren. De woordvoerder van president Jeltsin zei dat Solana “onopgehelderde, heimelijke” doelen heeft bij zijn bezoek aan vroegere Sovjet-republieken.

Solana maakt deze week een reis langs Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbajdzjan, waarmee Moskou de banden wil versterken. De reis heeft Russische ergernis over oostelijke uitbreiding van de NAVO vergroot. “Het Westen als geheel, en de NAVO in het bijzonder, is tegen enige vorm van politieke of militaire integratie tussen de nieuwe onafhankelijke staten - de republieken van de voormalige Sovjet-Unie - vooral wanneer dit geïnitieerd wordt door Moskou”, zei Jeltsins woordvoerder.

NAVO-functionarissen reageerden snel. “De NAVO vindt helemaal niet dat de verhouding tussen deze landen en de NAVO en de verhouding tussen deze landen en Rusland elkaar wederzijds uitsluiten”, zei een NAVO-functionaris. Later verdedigde Solana zelf zijn recht om leden van het Partnerschap voor Vrede te bezoeken, dat opgezet is om nauwere banden met de landen van het vroegere Oostblok te smeden. “Ik zie niet waarom een bezoek aan deze landen moet worden geïnterpreteerd als een geheime agenda van de NAVO”, zei een zichtbaar geïrriteerde Solana in de Armeense hoofdstad Jerevan. Het voorval past in de sfeer van groeiende irritaties en de steeds scherpere uitlatingen van Rusland over uitbreiding van de NAVO. Afgelopen dinsdag bereikte de Russische campagne een nieuw hoogtepunt door een uitlating van een hoge functionaris die zei dat Moskou klaar zou moeten zijn om als eerste kernwapens te gebruiken bij een aanval van buitenaf met conventionele wapens. (Reuter, AP)