Koninklijke jaagt Damrak naar hoogtepunt

AMSTERDAM, 13 FEBR. Het aandeel Koninklijke Olie schoot vanmorgen omhoog na bekendmaking van de recordwinst van Shell, die werd gevolgd door de melding dat Koninklijke een aandelensplitsing doorvoert. Op de rug van de oliegigant bereikte de AEX-index een nieuw record.

AMSTERDAM De index noteerde rond het middaguur 5,20 punten hoger op 710,78, een stijging van 0,73 procent. Vrijwel alles zat de aandelenkoersen mee op het Damrak. De dollar noteerde onveranderd hoog op een koers van tegen 1,89 gulden. Op de obligatiemarkt daalde het rendement op de tienjarige staatslening naar een nieuw dieptepunt van 5,45 procent. Wall Street sloot gisteren al 103,52 punten hoger op 6961 punten, een nieuw record.

Beleggers oordeelden bovendien mild over de rode cijfers van Philips, dat een netto verlies rapporteerde van 590 miljoen gulden, maar het dividend handhaaft op 1,60 gulden. In plaats daarvan concentreerden zij zich op de vooruitzichten bij het concern, dat liet weten dat de winst dit jaar 'normaliseert'. Het aandeel Philips steeg nadat de cijfers bekend werden, met 1,80 gulden tot 79,90 gulden, maar viel tegen het middaguur weer terug tot 77,20 gulden. Dat is een verlies van negentig cent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

De grootste impuls kreeg het aandeel Koninklijke Olie. Dat stoof omhoog na bekendmaking van de jaarcijfers, die een winststijging met 35 procent tot 15 miljard gulden lieten zien. Het was onduidelijk wat de daaropvolgende mededeling - dat de aandelen 1 op 4 worden gesplitst - deed voor de koers. Over het algemeen brengt de grotere verhandelbaarheid van de resulterende kleinere coupures een lichte stijging van de koers teweeg. Koninklijke steeg aanvankelijk met 18,80 gulden tot 354,60 gulden, maar viel later iets terug naar 348,90 gulden. Deze stijging met ruim vier procent was verantwoordelijk voor ruim de helft van de stijging van de AEX.

Philips-dochter PolyGram behoorde tot de weinige verliezers onder de hoofdfondsen. Het muziekaandeel verloor 30 cent op 88,20 gulden. Ook Unilever, sterk opgelopen na de bekendmaking van fraaie jaarcijfers, was 80 cent lager op 335,20 gulden. Ook Akzo was 1,20 gulden lager op 286,20 gulden.

Meer dan een gulden winst was daarentegen weggelegd voor fondsen als ABN Amro, DSM, Nutricia, Stork en Wolters Kluwer.

Bundesbank-bestuurder Gaddum waarschuwde gisteren tegen een te snelle opmars van de dollar. Die was juist weer sterk gestegen richting 1,90 gulden, maar viel na de Duitse bedenkingen terug naar 1,89 gulden. Dat is vrijwel onveranderd ten opzichte van gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren op een record gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen nam met gemak de 6.900-grens en eindigde op het nog niet eerder bereikte peil van 6.961,63. Dat is 103,52 punten meer dan het slot van de vorige dag. Het vorige record, 6.883,90 punten, dateert van 21 januari.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio deden buitenlandse beleggers zich te goed aan kwaliteitsfondsen. De yen deed het nog steeds slecht tegenover de dollar. Het Nikkei-gemiddelde klom 278,10 punten of 1,51 procent tot 18,688,06. De omzet kwam uit op 550 miljoen aandelen tegenover 457 miljoen gisteren.