Kinderagenda

Sterrenkijkdagen

Wie heeft er nog nooit een krater op de Maan gezien of de ringen van Saturnus, de Orionnevel of de sterren in de Melkweg? Dan bestaat er op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari de kans om dat gemis goed te maken. Want op die dagen zijn de 'Sterrenkijkdagen', waarop in een zestigtal sterrenwachten open huis wordt gehouden. Op de meeste van die adressen staan telescopen opgesteld die bezoekers de mogelijkheid bieden in de ruimte te kijken. Mocht het slecht weer zijn, dan kan jong en oud informatie inwinnen bij de aanwezige (amateur)astronomen en een diapresentatie bijwonen of een expositie bekijken. Alle adressen zijn te vinden op Teletekst pagina 718 of bij het landelijk coördinatiepunt: 030-2311360 (ma t/m vrij 9.30-16.30) of het bureau van de LSV: 030-2321456.

Wintervertelfestijn

Verteltheater Silvester in Leiden organiseert een 'Wintervertelfestijn' van 14 tot en met 16 februari. Het leuke is dat dit festijn zowel voor ouderen als kinderen toegankelijk is. Zo kunnen volwassenen op vrijdagavond op het Rapenburg terecht voor verhalen uit 'De Vier Windstreken' over windgoden en lucht. Maar zaterdagmiddag wordt er voor kinderen vanaf 6 jaar verteld over 'Hoe de kleermaker aan zijn Verhalen kwam'. Uit de tas van de kleermaker komen spannende, grappige en droevige verhalen, verteld door Anne Brands. Aanvang 15u. 's Avonds wordt er in Silvester weer verteld voor ouderen over 'Geld, geluk en gekte'. Dan komen de volgende zondagmiddag om 15u. de kinderen weer aan bod. Met 'Verhalen voor Fionneke' vertelt Kathleen van der Weerd kinderen vanaf 4 jaar met liedjes en verhaaltjes over de kleine Fionneke en de bergkabouters Hommeltje en Pommeltje.

Verteltheater Silvester, Rapenburg 17, Leiden, middagvoorst. om 15u. ƒ 6,50; avondvoorst. om 20u. ƒ 12,50. Inl 071-5128658.

Instrumenten- wedstrijd

Entrée is een vereniging die jonge mensen enthousiast wil maken voor klassieke muziek. Elk jaar organiseert de vereniging een manifestatie, dit keer was dat een wedstrijd voor het ontwerpen van een nieuw instrument. Zondag worden in het Amsterdamse Concertgebouw de inzendingen voor een deskundige jury ten gehore gebracht en een aantal ervan onderscheiden. In totaal hebben 25 jongeren van 5 tot 25 een zelf bedacht instrument ingezonden. Zo is er een 'Mondriment' van Julie Blusse (9), geïnspireerd op Piet Mondriaan, waarmee trommel en snaren kunnen worden bespeeld door aan knoppen te draaien. De maxi-dwarsfluit, een idee van twaalf kinderen van 11 tot 13 jaar, is een 20 meter lange fluit waarop alle makers tegelijkertijd kunnen blazen en slaan. Van Alexander Boedijn (5) is de Fluitolifant, een instrument gemaakt van plastic, bamboe, plakband, ijzerdraad en een watje. Het spreekt vanzelf dat het niet eenvoudig is hier enig geluid aan te ontlokken; dat gebeurt door eraan te trekken, te duwen of erop te blazen en drukken. De jury bestaat uit zeven musici en muziekkenners, de aanvang van de demonstratie is om 14u., de toegang is gratis.

't Darteldorp

Een leuk uitje voor het weekeinde is de Beverwijkse Bazaar, die vroeger de Zwarte Markt heette. Het probleem was altijd dat ouders mèt hun kinderen over de tweedehands en Oosterse markt moesten lopen, want kinderopvang was er niet. Daar komt vanaf zondag verandering in. Dan opent Irene Moors (Is die niet van Telekids?) 't Darteldorp, dat volgens de Bazaar meteen de grootste overdekte speeltuin van Nederland is.

't Darteldorp laat zich het best omschrijven als een groot doolhof van springkussens, klimbanen, glijtunnels en ballenbaden.

Open za en zo van 10-17u., entree bij toegang Bazaar inbegrepen. Woe-mi en schoolvakanties: toegang ƒ 7,50, kinderen tot 1 jaar gratis.

Strandvondsten

De Vereniging voor Natuur- en Milieu-educatie organiseert zondag 16 febr. een strandexcursie in Zandvoort. Een wandeling langs het strand is elke keer anders: de ene keer ligt het vol kwallen, een andere keer zijn het krabben, maar er ligt altijd wel wat. Veel strandvondsten zijn levenloze resten van dieren, zoals kleppen van weekdieren, vervellingshuidjes van krabben en eikapsels van haaien en roggen. Op het strand hoef je je nooit te vervelen. Het is elke keer of je op ontdekkingsreis bent, omdat je nooit van tevoren weet wat er is aanspoeld.

Vertrek 13u30 vanaf voormalig Paviljoen Zuid, Boulevard Paulus Loot, Zandvoort. De wandeling duurt twee uur. Inl 023-5314647

    • Tonny Schoemaker