Helmut Kohl verdedigt zich

BONN, 13 FEBR. De Duitse Bondskanselier, Helmut Kohl, heeft zich gisteren verdedigd tegen aantijgingen dat hij de controle over zijn kabinet kwijt raakt. Ook ontkende hij dat zijn gezondheid te wensen overlaat. Kohl reageerde daarmee op de toenemende onrust in de Duitse media over zijn beleid, naar aanleiding van de dramatische werkloosheidscijfers die vorige week werden gepresenteerd (4,7 miljoen werklozen).

Kohl benadrukte woensdag de noodzaak van financiële soberheid en verdedigde de controversiële belasting- en pensioenmaatregelen die daaruit voortvloeien. Volgens hem zijn bezuinigingen niet alleen noodzakelijk om aan de eisen voor toetreding tot de monetaire unie te voldoen. “De werkloosheid zou er niet bij gebaat zijn als we de economie zouden proberen op te stoken door ons verder in de schulden te steken”, zei Kohl in het dagblad Bild. “De muntunie zal de economie een sterke impuls geven. Die zal leiden tot nieuwe banen.”

Kohl reageerde ook op het bericht in Der Spiegel van deze week, waarin wordt gesuggeerd dat hij nog steeds lijdt aan prostaatkanker, een ziekte waarvoor hij in 1989 is behandeld. “Het is duidelijk wat deze mensen willen: onrust stoken onder mensen, onder christen-democraten, de Duitsers als geheel en niet in de laatste plaats onze buitenlandse partners en vrienden”, aldus Kohl, die zei sinds 1989 geen operaties meer te hebben ondergaan. (Reuter)