Heineken bezig met evacuatie Kisangani

Bierbrouwer Heineken houdt rekening met de sluiting van een tweede brouwerij in Zaïre als gevolg van de hevige gevechten in het land. Het concern treft voorbereidingen voor de evacuatie van een deel van zijn personeel in Kisangani. De situatie in de stad is volgens een Heineken-woordvoerder “uitermate spannend”.

Heineken wil met name Zaïrese werknemers die niet uit Kisangani en omgeving komen, de mogelijkheid van een evacuatie aanbieden. Uit ervaringen in andere oorlogsgebieden heeft de brouwer geleerd dat arbeiders uit de betrokken streek meestal willen blijven, ook al lopen ze daardoor gevaar. Rebellen zijn de afgelopen dagen vanuit het oosten van Zaïre opgerukt en hebben regeringstroepen naar Kisangani teruggedreven. Volgens sommige berichten zouden de opstandelingen pogingen doen om de toevoerwegen naar de stad af te snijden. Kisangani is in grootte de derde stad van het land. In de plaatselijke Heineken-brouwerij werken ruim 200 mensen. Buitenlandse managers zijn al eerder teruggeroepen. De brouwerij in de stad kan 30 miljoen liter bier per jaar maken, maar draait momenteel maar op eentiende van haar capaciteit. Heineken heeft vijf brouwerijen in Zaïre, die diverse merken produceren. Vorig jaar moest het concern al de brouwerij in de oostelijke stad Bukavu sluiten, toen rebellerende Banyamulenge-tutsi's deze plaats veroverden. De opstandelingen zetten de Heineken-directie in Bukavu momenteel onder druk om weer bier te gaan brouwen.