DADARA

De Amsterdamse kunstenaar Daniël Rozenberg (28), alias Dadara, heeft als illustrator grote hoogten bereikt: het ontwerpen van flyers en platenhoezen betekende voor hem het begin van een stormachtige carrière. Een van zijn bekendste ontwerpen, een schreeuwende baby met twee tepels in plaats van een huig in de opengesperde mond, verscheen op talloze voorwerpen.

Hij maakte ontwerpen voor ansichtkaarten, Oilily-kinderkleding, PTT-telefoonkaarten, kalenders en - in gelimiteerde oplage bij fabrikant B&W - geluidsboxen in de vorm van een baby. De marketingafdeling van een groot bedrijf had het niet beter kunnen bedenken.

Rozenberg: “House is zo vercommercialiseerd dat het nu zelf een instituut is geworden. Maar toen ik net begon, was het een nieuwe cultuur die wat vormgeving betreft nog in de kinderschoenen stond. Het meeste was met één druk op de computer in elkaar geflanst, of jatwerk: uitgeknipte plaatjes voorzien van een computertekstje.” Zelf heeft Dadara geen computer in huis. “Wie een ontwerp van mij wil, koopt een schilderij of een tekening. Ik werk met acryl op linnen, ik hou van verf.”