Crisisberaad over overloper Noord-Korea

PEKING, 13 FEBR. De Chinese regering heeft Noord- en Zuid-Korea opgeroepen de diplomatieke crisis rond het overlopen van de Noordkoraanse topideoloog Hwang Jang-Yop met “kalmte” te benaderen. Hwang, een vertrouweling van de Noordkoreaanse leider Kim Jong Il, verblijft nog steeds in de Zuidkoreaanse ambassade in Peking, waar hij gisteren politiek asiel aanvroeg.

Vanochtend arriveerde een hoge delegatie van het Zuidkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking om met de Chinese regering te onderhandelen over de voorwaarden voor vertrek van de 73-jarige Hwang naar Seoul. De Zuidkoreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yu Chong-Ha, zal morgenochtend met zijn Chinese ambtgenoot, Qian Qichen, overleggen. Dat gebeurt in Singapore in de marge van de Euro-Aziatische top die daar wordt gehouden, zo is vanochtend meegedeeld.

China lijkt door de kwestie in grote verlegenheid te zijn gebracht. Het onderhoudt van oudsher nauwe banden met het communistische Noord-Korea, maar de laatste jaren zoekt de regering in Peking politiek en economisch toenadering tot Zuid-Korea. “Hoe ze dit ook zullen spelen, het zal voor hen onmogelijk zijn om beide Korea's tevreden te houden”, zo verwoordde een Westerse diplomaat in Peking vanochtend het dilemma.

De spanning bij de Zuidkoreaanse ambassade in Peking nam vanochtend enigszins af toen de politie de afzetting rond het gebouw gedeeltelijk ophief. Eerder was daar een aantal Noordkoreaanse diplomaten tegengehouden die het ambassadeterrein wilden betreden. Vanuit gepakeerde auto's keken ze vanochtend toe hoe de Zuidkoreaanse onderhandelingsdelegatie de ambassade binnen ging. Het Noordkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang reageerde gisteren op het nieuws van het overlopen dat Hwang waarschijnlijk is “ontvoerd” en dat Noord-Korea, indien er inderdaad sprake is van “kidnapping” de nodige tegenmaatregelen zal treffen. Die beschuldiging werd in Seoul afgedaan als “belachelijk”.

Overal is met verbazing gereageerd op het besluit van Hwang politiek asiel aan te vragen in Zuid-Korea. Hwang wordt aangeduid als de architect van de 'juche-ideologie', het streven van Noord-Korea naar autarkie. Zijn overgang naar de vijand wordt beschouwd als een enorme klap voor het bewind in Pyongyang. “Het is vebazingwekkend. Alsof Marx de vroegere Sovjet Unie in de steek zou laten. Alsof Thomas Jefferson Amerika de rug zou toekeren”, zo zeiden waarnemrs vanochtend in de Herald Tribune.

Het nieuws over Hwang komt op een moment dat nieuwe speculaties over een dreigende hongersnood in Noord-Korea de kop opsteken. Een woordvoerder van het lokale bureau van het Wereldvoedselprogramma van de VN in Pyongyang zei gisteren dat de Noordkoreaanse autoriteiten de voedselrantsoenen opnieuw hebben verminderd. In april of mei zullen de voorraden op zijn, zo zei hij. (AFP, Reuter)