Compromis tussen EU en ASEAN

SINGAPORE, 13 FEBR. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en de Associatie van Zuidoostaziatische landen (ASEAN) hebben vandaag een compromis bereikt over hun visie op de situatie in Oost-Timor en in Birma, twee heikele politieke onderwerpen die verbreding van de onderlinge relaties in de weg stonden.

Minister Van Mierlo, die voorzitter is van de ministerraad van de EU, toonde zich vanmiddag “zeer tevreden” over de bereikte overeenstemming. Ook de Singaporese minister van Buitenlandse Zaken, Jayakumar, die als gastheer samen met Van Mierlo de vergadering voorzit, toonde zich voldaan.

Het bereikte compromis in het Euro-Aziatische overleg werd vanmorgenvroeg bereikt tijdens een bijeenkomst van Van Mierlo met zijn Indonesische collega Ali Alatas en de Singaporees Jayakumar. Het compromis houdt in dat de situatie in de voormalige Portugese kolonie Oost-Timor, waar Indonesië in 1975 binnenviel, wel aan de orde zal worden gesteld in bijeenkomsten tussen EU en ASEAN. Voorwaarde daarvoor is dat het onderwerp alleen door de EU-voorzitter - in dit geval Nederland - besproken mag worden.

Verder werd afgesproken dat de ministers van EU en ASEAN een open discussie zouden voeren over de toestand in Birma. Dat gebeurde vanmiddag tijdens een informele, ruim twee uur durende lunch. Het bereikte compromis houdt volgens Van Mierlo in dat de discussie over Birma geen weerslag zal hebben op de gezamenlijke slotverklaring. “We zullen alleen vermelden dat er een uitwisseling van gedachten is geweest over Birma”, aldus de Nederlandse minister. Van Mierlo prees de rol van Singapore in de discussie.