Boonstra ontkent onrust in top; Verlies bij Philips door reorganisatie

EINDHOVEN, 13 FEBR. Grootscheepse reorganisatievoorzieningen van 2,6 miljard gulden hebben Philips over 1996 een verlies opgeleverd van 590 miljoen gulden. Topman C. Boonstra ontkende dat er onrust is in de top van Philips.

Over 1995 maakte Philips nog een nettowinst van 2,5 miljard gulden. Boonstra sprak vanmorgen in een toelichting op Philips' jaarcijfers van “een golf van aanpassingen”. Oud-topman J. Timmer zei dinsdag op te stappen als lid van de raad van commissarissen. Vanmorgen werd bekend dat F. Carrubba zijn lidmaatschap van de raad van bestuur van Philips niet verlengt. De suggestie dat deze twee voorvallen duiden op onenigheid in de Philips-top over Boonstra's harde aanpak bij het concern, wees de topman vanmorgen van de hand. “Het vertrek van Carrubba was voorzien en heeft niets te maken met onrust”, aldus Boonstra vanmorgen. “Timmer is uit persoonlijke overwegingen vertrokken.” Alle leden van de raad van bestuur hebben zich volgens hem duidelijk gecommitteerd aan de weg die Philips is ingeslagen.

Boonstra noemde de resultaten van Philips 'teleurstellend'. Philips' bedrijfsresultaat kwam inclusief 725 miljoen gulden voor herstructureringen uit op 1,8 miljard gulden. Dat was in 1995 nog 4 miljard. De operationele resultaten werden onder meer gedrukt door prijserosie in consumentenelektronica en halfgeleiders.

Philips heeft in het afgelopen jaar 1,2 miljard gulden opzij gezet ter financiering van verliezen van Grundig en het doorsnijden van de banden met deze Duitse deelneming. Boonstra wees de suggestie van de hand dat Philips Grundig zou hebben 'beroofd' en op een snelle manier zou hebben willen afrekenen met een concurrent. Boonstra: “Er zijn goedkopere manieren om dat te doen. Je kunt moeilijk van roof spreken als je 1,5 miljard Duitse mark hebt betaald en de verliezen over 1996 nog moet vergoeden.”

Een uitspraak over de strategie die Philips moet gaan volgen bleef vanmorgen achterwege. Waarnemers en financieel analisten stellen steeds nadrukkelijker de vraag aan de orde of Philips de produktie van televisies en videorecorders (consumentenelektronica) zou moeten afstoten of zich zelfs in afzonderlijke bedrijven zou moeten opsplitsen. Het aandeel Philips reageerde vanmorgen met een lichte koersdaling op het nieuws. Philips handhaaft ondanks het verlies het dividend op 1,60 gulden.

“Ik weiger in te gaan op zaken die binnen de organisatie nog moeten worden besproken”, aldus Boonstra. Hij schetste een stappenplan waarin het uitstippelen van een strategie pas aan het eind van dit jaar aan de orde komt.