Bonn en Londen solidair met Salman Rushdie

LONDEN/ TEHERAN, 13 FEBR. Groot-Brittannië en Duitsland hebben gisteren hun solidariteit uitgesproken met de Britse schrijver Salman Rushdie, nadat een Iraanse religieuze stichting de prijs had verhoogd die zij in 1989 op zijn hoofd heeft gezet. De Britse regering riep de Iraanse autoriteiten tegelijk op de actie van de Khordad 15 stichting te veroordelen.

President Rafsanjani nam gisteren meteen afstand van de stichting, maar veroordeelde haar initiatief niet met zoveel woorden. De paramilitaire Revolutionaire Garde op haar beurt onderstreepte vandaag dat het doodvonnis “onherroepelijk is” en “uiteindelijk ten uitvoer zal worden gelegd”. Het internationale Rushdie-comité eiste gisteren stopzetting van de 'kritische dialoog' die de Europese Unie met Iran voert en waarbij het in 1989 door Khomeiny tegen Rushdie uitgesproken doodvonnis een belangrijke rol speelt. (AFP,Reuter)