AZ behaalt overwinning van het wij-gevoel

EINDHOVEN, 13 FEBR. In de kleedkamer overheerste nuchterheid. De matchwinner ging niet op de schouders, de trainer werd niet geknuffeld en de voorzitter werd niet onder de douche geduwd. Terwijl zijn collega van PSV met een zuur gezicht door de catacomben beende, nam voorzitter D. Scheringa van AZ de felicitaties in ontvangst. “Dit is een overwinning van het wij-gevoel.”

PSV verloor gisteravond in de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi op eigen veld met 3-2 van AZ. De koploper in de eredivisie verloor van de nummer vijftien op de ranglijst. De lampenfabriek uit Eindhoven verloor van een financieringsbedrijf uit Spanbroek.

Scheringa is behalve voorzitter ook geldschieter van AZ. Hij verstrekt leningen aan particulieren en heeft veel geld verdiend aan de overnames van soortgelijke bedrijven. Sinds drie jaar staat hij aan het hoofd van de Alkmaarse voetbalclub. Vorig jaar promoveerde zijn club naar de hoogste afdeling. Volgend jaar hoopt hij aansluiting te krijgen met de nationale subtop. Oude tijden herleven in de Alkmaarderhout.

In de kleedkamer van het Philips-stadion stonden gisteravond de oude rotten Henk van Rijnsoever en Hugo Hovenkamp. Van Rijnsoever, nu commercieel manager van de club, hielp AZ in 1978 aan de bekerzege op Ajax. Hovenkamp is 'hersteltrainer van revaliderende spelers'. “Geef het beestje maar een naampje.” Hij hechtte weinig waarde aan de bekerstunt tegen PSV. “Ik win liever drie punten in de competitie. De beker is bijzaak. Ik heb hem drie keer gewonnen, maar wie herinnert zich dat nog?”

De miljoenenhulp van Scheringa wordt wel vergeleken met het sponsorschap eind jaren zeventig van de gebroeders Molenaar. Zij maakten van AZ gedurende korte tijd een Europese topclub. Een landstitel, drie bekerzeges en een finaleplaats in het UEFA-Cuptoernooi. Daarna volgde een vrije val naar de eerste divisie en jarenlange anonimiteit. Scheringa waakt voor een herhaling. “Wij doen het rustig aan. De kosten gaan voor de baten uit. Wij werken met langdurige contracten. Die brengen rust in de tent. Ons succes is een zakelijk verhaal. We zijn bezig met een beursgang. Vinden de mensen vreemd. Nou, laat ze ons maar lekker uitlachen.”

Scheringa voetbalde op een laag niveau bij de Reigerboys uit Heerhugowaard. Hij is een fervent schaatsliefhebber en voltooide vorige maand de Elfstedentocht. Om half tien 's avonds reed hij samen met zijn vrouw op de Bonkevaart in Leeuwarden. Scheringa ziet parallellen tussen de tocht der tochten en de weg van de geleidelijkheid die hij met AZ bewandelt. “Een Elfstedentocht rijd je ook niet in een half uur. We bevinden ons nu in Bolsward en hebben nog een lange weg te gaan.”

Scheringa heeft het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in nieuwe spelers. Het gebrek aan aanvalskracht moest worden opgelost. De Poolse spits Krysztof Bociek, gisteren geblesseerd, bleek een aanwinst. Linksbuiten Max Huiberts moet zich nog bewijzen bij zijn nieuwe club. Tegen PSV kon hij geen moment aantonen waarom hij deze winter werd overgenomen van Borussia Mönchengladbach. Midvoor Hans Gillhaus, overgekomen uit Japan, werd nog niet fit bevonden voor de wedstrijd tegen zijn oude werkgever.

De uitblinkersrol bij AZ was weggelegd voor doelman Oscar Moens, een stijlvolle atleet die de snoekduik tot kunst heeft verheven. AZ kon gisteren op zijn keeper vertrouwen en speelde heel verdedigend, wat in Nederland meestal wordt uitgelegd als laf en saai. Maar de spelers van trainer Theo Vonk knokten voor elke meter gras. Ze gaven elkaar voortdurend rugdekking en maakten relatief weinig overtredingen.

Het winnende doelpunt van Roberto Verhagen, in de eerste helft van de verlenging, gaf de wedstrijd een speciaal karakter. Hij werd pas geselecteerd toen een geblesseerde ploeggenoot afhaakte. Verhagen was net ingevallen toen hij door zijn juichende medespelers werd bedolven. Na afloop werd hij herinnerd aan de periode dat hij in Eindhoven onder contract stond. “Ik werd na zeven jaar afgedankt door PSV, maar heb geen rancunegevoelens. Deze goal is geen persoonlijke revanche, maar een overwinning van het collectief.”

Een paar meter verderop maakte voorzitter Scheringa zich op voor een nieuwe uitdaging. Hij opent morgen een kunstmuseum in zijn woonplaats Spanbroek, waar het magisch realisme van Carel Willink wordt tentoongesteld. Scheringa bezit een grote collectie van zijn favoriete schilder. AZ speelt zaterdag een uitwedstrijd tegen Heerenveen, de voorzitter laat voor een keer verstek gaan. “Ik moet nog een speech voorbereiden en heb museumoverleg.”

    • Jaap Bloembergen