Axxicon vergroot netto winst met 31 procent

Matrijzenproducent Axxicon heeft een goed jaar achter de rug. De nettowinst over het afgelopen jaar steeg met 31 procent van 4,7 miljoen gulden tot 6,1 miljoen. Voor 1997 verwacht het Vianense bedrijf een licht hogere omzet en nettowinst. Over 1996 zette Axxicon voor 90 miljoen gulden om.

Dat is 3 procent minder dan de 92,8 miljoen gulden in 1995. De onderneming had naar eigen zeggen te kampen met een tijdelijk teruglopende omzet van door haar zelf ontwikkelde matrijzen. Axxicon maakt matrijzen voor de kunststofverwerkende industrie. Zo produceert de onderneming de CD-matrijs, die een wereldmarktaandeel van 50 procent heeft. Ook maakt ze betaalkaart-matrijzen. Axxicon heeft een kleine houdstermaatschappij in Vianen en verder zes werkmaatschappijen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is er sinds eind vorig jaar een verkoopkantoor in Atlanta (VS). Axxicon ging in 1995 naar de beurs voor een introductiekoers van negentien gulden. De eerste handelsdag vloog de koers al omhoog tot 34 gulden. Vanochtend noteerde het aandeel Axxicon in Amsterdam 47,50 gulden, een gulden lager dan gisteren aan het slot van de handel.