Tweede Kamer tegen Bolkesteins afwijzen van EMU

DEN HAAG, 12 FEBR. De grote Tweede-Kamerfracties zijn het oneens met VVD-fractieleider Bolkesteins speculaties over uitstel van de invoering van de Europese Muntunie of een eventueel niet meedoen van Nederland.

Volgens fractieleider Heerma van het CDA schaadt Bolkestein met zijn opmerkingen, gisteren in een vraaggesprek met deze krant, het Nederlandse economische belang. De Muntunie is voor een handelsnatie als Nederland van groot belang. Aan de criteria voor toetreding moet worden vastgehouden, dat wil de regering en dat willen alle grote partijen. Dat is december vorig jaar nog in de Tweede Kamer gebleken, zegt hij desgevraagd. “Speculaties over buiten de EMU blijven en Bolkesteins Euroscepticisme in het algemeen dienen het Nederlandse belang dus niet”. De D66'er Ybema vindt bovendien dat Bolkesteins uitspraken “slecht zijn voor de grote verantwoordelijkheid die het kabinet thans draagt als voorzitter in de Europese Unie”. Ybema is “verbaasd” over de manier waarop Bolkestein ingaat tegen het kabinetsbeleid. “Hij valt VVD-minister Zalm (Financiën) zo voortdurend in de rug aan.” Ybema noemt dat “een pikante situatie” die met partijpolitieke tactiek van doen heeft. Hij constateert dat de VVD voortdurend met een “zeker anti-Europeanisme een nationale kaart speelt”. Dat is zijns inziens “niet geloofwaardig” en kan er onder meer mee te maken hebben dat de VVD “in feite de politieke Europese integratie niet wil die zij ziet aankomen achter de Muntunie”. Daarom vreest Ybema dat Bolkestein misschien niet alleen uit is op uitstel maar op afstel van het Nederlandse lidmaatschap.

PvdA-woordvoerder Van der Ploeg onderstreept dat zijn partij positief blijft over de EMU. Volgens Van der Ploeg kleven er weliswaar nadelen aan, namelijk dat individuele landen niet meer de waarde van hun munt kunnen aanpassen om hun economie te stimuleren, maar dit weegt niet op tegen het grote voordeel: afschaffing van wisselkoersen.