Triodos Bank: vrijstelling projecten

AMSTERDAM, 12 FEBR. Triodos Bank wil dat de fiscus beleggers in ontwikkelingsprojecten ontziet. Directeur Peter Blom bepleitte gisteren die mogelijkheid naar het voorbeeld van de fiscale groenregeling die sinds 1995 bestaat.

Dividendinkomsten uit beleggingen in natuur en milieu worden sinds ruim twee jaar niet aangeslagen door de belasting. Vanaf november vorig jaar geldt dat ook voor projecten in de biologische landbouw die van voor medio julio 1994 dateren. Blom vindt dat het nemen van risico door beleggen in ontwikkelingslanden en dan in met name milieuprojecten op dezelfde manier beloond moet worden. Zijn bank financiert niet alleen groene en sociale projecten, maar is ook actief in de Derde Wereld. Partner daarbij is de ontwikkelingsorganisatie Hivos. Het Noord-Zuid Plan en het Hivos-Triodos Fonds (HTF), dat spaargelden inlegt voor leningen van bij elkaar nu 6,8 miljoen gulden, zijn initiatieven waaruit kleine ontwikkelingsprojecten worden gefinancierd. Blom was vorige week aanwezig op een grote conferentie in Washington over micro-kredietverlening aan de armsten in ontwikkelingslanden. (ANP)