Timmer legt commissariaat bij Philips neer

ROTTERDAM, 12 FEBR. Volkomen onverwacht is oud-topman Jan Timmer gisteren opgestapt als commissaris bij Philips. Nog geen vijf maanden geleden kreeg hij die functie nadat hij als voorzitter van de raad van bestuur plaatsmaakte voor Cor Boonstra.

Timmer vertrekt wegens “persoonlijke overwegingen”. Timmer noch Philips wil het besluit toelichten. In een mededeling van twee zinnen zegt de raad van commissarissen het vertrek te betreuren.

Met zijn vertrek wekt Timmer de indruk zich niet te kunnen verenigen met de nieuwe koers die zijn opvolger Cor Boonstra voor Philips heeft uitgestippeld. Timmers vertrek als commissaris komt daags voor de publicatie van Philips' cijfers over 1996. Mogelijk maakt het concern dan nieuwe ingrepen bekend. In kringen rondom het elektronicabedrijf wordt gespeculeerd dat Timmer zich daarmee niet kan verenigen. Zij sluiten evenmin uit dat Timmer weggaat omdat hij niet de functie van president-commissaris kon krijgen. Momenteel wordt die vervuld door oud-Unilevertopman Floris Maljers, maar bij Philips was het goed gebruik dat de afgetreden topman op die post zetelde.

De harde ingrepen van Boonstra bij het elektronicaconcern worden geïnterpreteerd als een persoonlijke afrekening met Timmer. Boonstra zelf noemde die uitleg vorige week “een fabeltje”. Timmer zelf heeft publiekelijk niet willen reageren.

De vakbonden noemen het vertrek van Timmer niet onbegrijpelijk. “Hij moet voortdurend het gevoel hebben gehad dat afgebroken wordt wat hij als bestuursvoorzitter heeft opgebouwd”, aldus J. Cuperus van de Industriebond FNV. “Ik denk dat Timmer er geen zin meer in heeft gehad. Net als elke orkaan is ook orkaan Gilbert gaan liggen.” Bestuurder A. Verhoeven van de Unie meent dat Timmer op een verkeerd moment “voor hem en voor Philips” opstapt. “In deze vechtmarkt had Philips nog lang plezier van Timmer kunnen hebben.”

Timmer heeft zes jaar lang aan het hoofd van Philips gestaan. Hij maakte naam omdat hij het concern met een drastische sanering (Centurion) van de ondergang redde. Na zijn vertrek op 1 oktober laaide echter de kritiek op. Activiteiten die bekend stonden als Timmers liefdesbaby's, waaronder CDi, DCC, HDTV, kabelnetten en de videoketen Superclub, gelden als hele of halve mislukkingen. Boonstra is al snel na zijn aantreden begonnen veel van die activiteiten af te stoten. Ook het bankroet van Sport7 gold als een persoonlijke nederlaag voor Timmer, die president-commissaris van de zender was.