Professor Conconi ook aan basis ski-zeges

SESTRIERES, 12 FEBR. Naast tweevoudig wereldkampioene Deborah Compagnoni heeft de Italiaanse vrouwenskiploeg de beschikking over nog een wereldkampioene. Met de prolongatie van haar titel op de Super G toonde de 21-jarige Isolde Kostner gisteren in Sestrieres aan hoe sterk de Italiaanse vrouwen in deze wintersport zijn geworden. Het is een vooruitgang die tot voor enkele jaren nauwelijks voor mogelijk werd gehouden in het land dat alleen grote kampioenen bij de mannenskiërs heeft gekend. Kostner won de titel voor de Duitse Katja Seizinger en haar landgenote Hilde Gerg.

Dezelfde ontwikkeling als bij de alpine-skisters maakt de skisport bij het langlaufen door, waar de Italiaansen sinds een paar jaar de dienst uitmaken. De successen van de Italiaanse langlaufskisters worden toegeschreven aan trainingsmethoden die werden overgenomen uit de wielren- en atletiekwereld. En omdat aan de basis hiervan de school van professor Conconi staat, worden de prestaties in navolging van die van de Italiaanse wielrenners dezer dagen in een kwaad daglicht gesteld. Het gebruik van EPO of bloeddoping zou de reden zijn waarom in Italië de successen in de duursporten ineens zo sterk zijn toegenomen.

Ook de alpine-skiërs in Italië vinden baat bij de trainingsvormen die al ruim tien jaar geleden op advies van Conconi werden toegepast. Sinds de wielrenner Francesco Moser op gevorderde leeftijd onder toezicht van het team-Conconi in Mexico Stad het werelduurrecord brak en twee maanden zowaar later nog eens Milaan-Sanremo won, staat de sport in Italië op bijna alle fronten in het teken van moderne trainingsmethoden. Ook de voetballers van Juventus hebben tegenwoordig de beschikking over een uitgebreide staf trainers en medici die zich louter en alleen met fysieke ontwikkeling bezighouden en daarvoor een hechte relatie onderhouden met universiteiten.

Ook skiër Alberto Tomba dankt zijn reeks triomfen aan methoden van het huis Conconi. Naast zijn ongeëvenaarde techniek staan kracht en uithoudingsvermogen aan de basis van zijn successen. Compagnoni nam enige jaren geleden veel kennis over van het begeleidingsteam van Tomba. Ze trainde zelfs regelmatig met de kampioen uit Bologna en leerde zo veel van zijn bijzondere, vooral agressieve stijl van skiën; en met veel succes als gevolg. Wanneer Compagnoni tegenwoordig meetraint met het Italiaanse A- en B-team (waartoe Tomba niet behoort) blijkt ze bijvoorbeeld op haar favoriete onderdelen (slalom en reuzenslalom) zelfs vaak sneller dan de mannen.

De vooruitgang van Compagnoni en sinds vorig jaar van Kostner zijn vooral te danken aan hun bijzondere trainingsvormen. Compagnoni is de technicus, Kostner de durfal die op jonge leeftijd al lef toonde als ijshockeyspeelster. De angst die zij nog voor grote sprongen had, raakte zij kwijt door evenals Tomba in de zomer veel en doelgericht te waterskiën; met name over schansen in het water te springen. Compagnoni is als skister van technische onderdelen onafscheidelijk met haar privé-trainer Tino Pietrogiovanna, die vroeger deel uitmaakte van het beroemde Italiaanse mannenteam met Gustavo Thöni en Pierino Gross, ook wel de Blauwe Lawine genoemd

Kostner, maar ook de dames Pezzanini, Bassis, Perez en Merlin, worden als leden van de snelheidsonderdelen sinds afgelopen zomer getraind door Giorgio D'Urbanio, de conditie- en atletiektrainer die al tien jaar samenwerkt met Tomba. De kleine, vrij gezette 'Isi' uit Ortisei in de Val Gardena (Compagnoni komt uit het naburige dorp Santa Catarina) is niet zo soepel, maar glijden kan ze heel goed. Gisteren maakte ze in de laatste meters een grote achterstand goed op de Duitse favoriete Katja Seizinger, die met een tweede plaats genoegen moest nemen. En het is niet onmogelijk dat Kostner zaterdag ook de afdaling voor vrouwen wint. Thuisvoordeel heeft ze als Italiaanse in elk geval in Sestrieres.

Ski-overwinningen worden ook weleens toegeschreven aan het merk wat wordt gedragen, of aan het effectieve en geheimzinnige gebruik van was onder de ski's. Onder extreme omstandigheden, bij verse sneeuw of bij dooi kan de waslaag van invloed zijn. Maar de omstandigheden in Sestrieres zijn normaal, de sneeuw (een mengsel van natuur- en kunstsneeuw) is hard, maar niet ijzig. Dat Kostner tijdens haar kampioensrace op de Super G op hetzelfde merk ski's (Fischer) skiede als de mannenkampioen op de Super G, de Noor Atle Skaardal, noemde ze toeval. “Ik heb me wel laten inspireren door Skaardal. Want ik heb zijn wedstrijd nog eens bekeken en zag toen dat hij in de slotmeters veel winst boekte. Dat deed ik ook. Maar dat heeft niets met de ski's te maken.”

Toeval kan de reeks van successen van Compagnoni niet worden genoemd. Haar techniek wordt versterkt door een uitzonderlijke en agressieve stijl in de bochten. Sinds kort maakt de Italiaanse gebruik van zogenoemde carving-ski's, die het mogelijk maken in het midden van de ski's extra druk te zetten waardoor de bochten sneller genomen worden. De ski's worden ook wel parabolische ski's genoemd en zijn in het midden smaller dan aan de uiteinden. Het is een ontwikkeling die afkomstig is van het snowboarden. De meeste skimerken produceren al zulke carving-ski's, zoals die van Compagnoni: Dynastar. Maar niet iedereen kan er zo goed mee skiën als Compagnoni.

Kostner boekte haar eerste overwinning in 1994 in Garmisch-Partenkirchen. Op 18-jarige leeftijd werd ze de eerste Italiaanse in 29 jaar die een afdaling voor de wereldbeker won. Haar triomf werd overschaduwd door de dodelijke val van de Oostenrijkse Ulrike Mayer. Twee jaar later veroverde Kostner in de Sierra Nevada haar eerste wereldtitel op de Super G. Daarop hadden de Italianen 64 jaar, sinds Paola Weisinger in 1932, moeten wachten. In Lillehammer 1996 voegde ze er olympisch brons op de afdaling en Super G aan toe.

Sinds haar zege in 1994 draagt Kostner uit bijgeloof hetzelfde onderhemd. Of ze dat nog steeds aanhad, vroeg een van de Italiaanse journalisten tijdens de persconferentie van de wereldkampioene. Ze antwoordde bevestigend en voegde er quasi-onverschillig aan toe dat ze dat hemd ooit nog eens zal veilen. Daarmee haakte Kostner in op de gekte die de afgelopen dagen rond Compagnoni is ontstaan. Deze stelde maandag een van haar zelfgemaakte schilderijtjes te koop. Via Internet mocht een bod worden gedaan op het 'meesterwerk' van 30 bij 20 centimeter. De gelukkige betaalde 20 duizend gulden. Het bedrag stort Compagnoni op de rekening van een stichting die het onderzoek bekostigt naar zeldzame en nog ongeneeslijke ziekten.

    • Guus van Holland