Proef met chipkaart studenten beëindigd

GRONINGEN, 12 FEBR. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stapt uit het experiment met de studentenchipkaart. De kaart is volgens het college van bestuur te gebruikersonvriendelijk en de kaart heeft te veel technische mankementen. Studenten waren weinig enthousiast over de chipkaart.

Het experiment begon in september 1995 met de multifunctionele studentenchipkaart. Twintigduizend studenten van de RUG, de Hanzehogeschool Groningen en de Technische Universiteit Twente kregen de kaart destijds uitgereikt. Sinds het begin van dit collegejaar doen meer onderwijsinstellingen mee.

Volgens een woordvoerder van de Groningse universiteit vertoonde de kaart vanaf het begin mankementen. “Hij was niet multifunctioneel. De OV-jaarkaart zit er niet meer op, de communicatie via computerzuilen met de Informatie Beheer Groep werkte niet goed en toen eindelijk de betaalfunctie mogelijk was, was dit achterhaald door de chipknip van de banken.”

De woordvoerder verwacht dat de universiteitsraad het besluit van het collegebestuur “van harte” zal goedkeuren gezien de kritische geluiden in het verleden. Volgend collegejaar voert de RUG voor alle studenten een eenvoudige kaart in met een barcode. Het experiment heeft de RUG twee ton gekost. “Dat is geen weggegooid geld, want we hebben er veel van geleerd.”

Volgens directeur P. Ritsema van de Stichting Studenten Chipkaart, waarvan de Informatie Beheer Groep, IBM en PTT Telecom aandeelhouders zijn, heeft de RUG het besluit te vroeg genomen. Volgens hem wordt dit jaar een geheel nieuwe chipkaart met allerlei mogelijkheden ingevoerd. Hij verwacht dat zeven universiteiten, ruim tien hogescholen en circa vijftien MBO-instellingen deze kaart gaan gebruiken. De universiteit van Twente is volgens hem wel enthousiast over de chipkaart.