Parlement van Slowakije wijst omstreden wet af

BRATISLAVA, 12 FEBR. Het Slowaakse parlement heeft gisteren onverwachts de controversiële amendementen op de strafwet, die bekend staan als 'de wet op de republiek', van de hand gewezen. De stemming in het parlement is een ernstige tegenvaller voor de regerende coalitie van premier Vladimír Meciar.

De 'wet op de republiek' is een reeks amendementen die in scherpe termen was gehekeld door burgerrechtenorganisaties wegens de vage bewoordingen waarin belangrijke wetsteksten waren geformuleerd. De amendementen voorzagen in gevangenisstraffen voor - onder andere - het organiseren van demonstraties tegen de regering, voor uitlatingen waarin twijfels worden gewekt aan het constitutionele systeem, de territoriale onschendbaarheid of de soevereiniteit van Slowakije of voor het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Prominente critici, onder wie vorig jaar acht Slowaakse bisschoppen, hebben opgemerkt dat de tekst van de amendementen vergelijkbaar was met of zelfs ontleend was aan wetten uit de tijd van het communisme, waarmee het toenmalige bewind zijn critici langdurig achter de tralies kreeg. De bisschoppen namen vorig jaar een aparte verklaring aan over het wetsontwerp waarin ze premier Meciar voorhielden dat hij “door deze wet aan te nemen voor God, de natie en de geschiedenis de verantwoordelijkheid op u neemt voor de misdaden die op grond van deze wet zouden kunnen worden gepleegd.” President Michal Kovác van Slowakije weigerde onlangs de wet te ondertekenen. Ook vanuit de VS, de Europese Unie en internationale mensenrechtenorganisaties was de 'wet op de republiek' als te vaag, ondemocratisch en in potentie repressief en voor misbruik vatbaar gehekeld.

In het parlement kreeg het wetsontwerp gisteren de steun van 69 van de 142 aanwezige parlementariërs. Dat waren er drie te weinig voor de vereiste meerderheid. De stemming zal volgens waarnemers leiden tot spanningen binnen de regerende coalitie van Meciar. De meeste afgevaardigden van zijn eigen Beweging voor een Democratisch Slowakije HZDS en van de met hem verbonden Slowaakse Nationale Partij SNS ondersteunden de wet, maar tien parlementariërs, vooral afkomstig uit de andere coalitiepartner, het Arbeidersverbond van Slowakije, stemden tegen of onthielden zich van stemming. De leider van de Slowaakse Nationale Partij, Jan Slota, zei na de stemming dat Slowakije “kan afstevenen op vervroegde verkiezingen” omdat het Arbeidersverbond “gedesoriënteerd” is. “Er komen belangrijke wetsontwerpen aan en ik voorzie moeilijkheden”, zo zei hij. (AP, Reuter)