Ook varkens dragen oormerk

ROTTERDAM, 12 FEBR. Net als elke koe heeft een varken een oormerk, maar het is veel kleiner. Het is van metaal - dat van een rund is geel en van plastic - en het bevat de naam van het bedrijf en een registratienummer. Als een varken voor de uitvoer is bestemd, draagt het naast het oormerk een zogenoemd exportblikje, verkregen na een speciale keuring door de Stichting Gezondheidsdienst voor Dieren (SGD).

De controleurs in de grensstreek van België - wegens de varkenspest verscherpt 'Brussel' de controle op de invoer van varkens vanuit Nederland - kunnen zo vrij gemakkelijk vaststellen of de in te voeren dieren afkomstig zijn uit het 'rampgebied' in de Noordbrabantse Peel.

Minister Van Aartsen (Landbouw) liet zich gisterochtend ontvallen dat hij zelfs de garantie kan geven dat te exporteren dieren “nimmer in het gebied met varkenspest zijn geweest”. Een woordvoerder van het ministerie beaamt dat. “Ook in tijden zonder varkenspest is elke transporteur verplicht het vervoer van dieren aan ons bekend te maken. Met andere woorden, hij moet telkens melden bij welke boer hij vertrekt en bij welke boer of eventueel slachter hij aankomt. Al die gegevens worden bij de SGD in de computer gezet. Er kan niks mis gaan, tenzij de vervoerder zich niet aan die voorschriften houdt.” Volgens de SGD zijn nog niet alle verplaatsingen terug te vinden in de computer.