Ongeval Bosnië, twee Nederlandse militairen gedood

DEN HAAG, 12 FEBR. Twee Nederlandse militairen van de SFOR-vredesmacht in Bosnië zijn gisteren omgekomen bij een verkeersongeval met een pantservoertuig. Bij het ongeval raakten zeven andere Nederlandse militairen gewond, van wie er één nog steeds in levensgevaar verkeert, aldus een woordvoerder van Defensie vanmorgen.

De slachtoffers zijn de 21-jarige soldaat C.D. van der Linden en de 23-jarige soldaat R.P. Wind.

Het ongeval deed zich voor in de buurt van Novi Travnik. Twee YPR-pantservoertuigen en een terreinwagen waren bezig met een verkenningsrit. Eén van de pantservoertuigen gleed uit op een met ijs en modder bedekt gedeelte van de weg en stortte in een 150 meter diep ravijn. De militairen werden per helikopter en ziekenwagen naar de Nederlandse basis vervoerd.

De zwaar gewonde militair zou volgens Defensie vanmiddag naar Nederland worden gevlogen. Wanneer de twee stoffelijke overschotten en de gewonden naar Nederland worden gebracht kon het ministerie vanochtend nog niet zeggen. De marechaussee is inmiddels een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeluk.

Minister Voorhoeve, die in Noord-Noorwegen bij de Nederlandse mariniers verblijft, noemde het ongeval vanochtend “ontzettend triest”.

“Tot nu toe hebben we dit soort ongelukken weten te voorkomen, zowel in IFOR als in SFOR. Maar door de buitengewoon slechte wegen en weersomstandigheden is er altijd een risico. Ik heb ontzettend te doen met de ouders, de partners en de familieleden. We moeten hopen dat de zwaargewonde er snel bovenop komt. Het betekent een geweldige tegenslag voor de Nederlandse deelneming aan SFOR. We moeten daar overigens wel mee doorgaan, want de vredesoperatie op zichzelf loopt goed.”