Minghella's 'The English Patient' favoriet; Hollywood verliest bij Oscarnominaties

AMSTERDAM, 12 FEBR. De belangrijkste Oscarnominaties zijn gisteren grotendeels toegevallen aan niet door de grote Hollywoodstudio's uitgebrachte films. Favoriet bij de op 24 maart uit te reiken Academy Awards is Anthony Minghella's The English Patient.

De verfilming van Michael Ondaatje's in 1992 met de Booker Prize bekroonde roman over een mysterieuze gewonde in de Tweede Wereldoorlog werd in twaalf categorieën voorgedragen. In de categorie 'beste film' wedijvert The English Patient, vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen te zien, met Joel Coens Fargo (zeven nominaties), Scott Hicks' Australische winnaar van de publieksprijs op het International Filmfestival Rotterdam Shine (zeven nominaties), Mike Leighs Britse winnaar van de Gouden Palm Secrets & Lies (vijf nominaties) en Cameron Crowe's portret van een sportimpresario Jerry Maguire (vijf nominaties).

Ook Alan Parkers verfilming van de musical Evita kreeg vijf nominaties, maar in minder prominente categorieën, montage, camerawerk, decor, geluid en het originele liedje You Must Love Me; hoofdrolspeelster Madonna bleef tegen de verwachting in zelfs geheel ongenoemd, evenals een andere favoriete popzangeres, Courtney Love in The People vs. Larry Flynt. De regisseur van laatstgenoemde film, Milos Forman, werd genomineerd voor 'beste regie', evenals Minghella, Hicks, Leigh en Coen; van dit gezelschap werd alleen de regisseur van Fargo in Amerika geboren.

Drie van de vijf genomineerden als beste actrice zijn Engels: Brenda Blethyn (Secrets & Lies, winnares in Cannes), Kristin Scott Thomas (The English Patient) en Emily Watson (Breaking the Waves). De andere twee zijn Diane Keaton (Marvin's Room) en Frances McDormand (Fargo). Als beste acteur worden voorgedragen de Engelsman Ralph Fiennes (The English Patient), de Australiër Geoffrey Rush (Shine) en de Amerikanen Tom Cruise (Jerry Maguire), Woody Harrelson (The People vs. Larry Flynt) en verrassenderwijs Billy Bob Thornton, die het excentrieke Sling Blade ook schreef (Oscarnominatie voor origineel scenario) en regisseerde.

Een aantal veteranen werd voor het eerst voor een Oscar genomineerd, zoals Lauren Bacall (The Mirror Has Two Faces) en Barbara Hershey (The Portrait of a Lady) naast Juliette Binoche (The English Patient) voor een vrouwelijke bijrol, Armin Mueller-Stahl (Shine) en William H. Macy (Fargo) voor een mannelijke bijrol en Joel & Ethan Coen (Fargo) en Arthur Miller (The Crucible) voor een scenario.

In de categorie 'beste niet-Engelstalige film', waar vorig jaar Antonia triomfeerde, werd de Nederlandse inzending Lang leve de koningin genegeerd. Wel komen in aanmerking films uit Georgië (Les 1001 recettes du cuisinier amoureux van Nana Djordjadze), Frankrijk (Ridicule van Patrice Leconte), Rusland (Prisoner of the Mountains van Sergei Bodrov), Noorwegen (The Other Side of Sunday van Berit Nesheim) en Tsjechië (Kolya van Jan Sverak). Opvallende verliezers zijn Tom Hanks' regiedebuut That Thing You Do (alleen het geluid werd genomineerd), de internationale Schotse hit Trainspotting (alleen scenario) en de Disneyfilm The Hunchback of Notre Dame (alleen muziek).

De winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië, Neil Jordans Michael Collins, werd genomineerd voor camera en muziek. Kenneth Branaghs prestigieuze nieuwe Hamlet kreeg vier nominaties (scenario, decors, montage en muziek). De kassakrakers Independence Day en Twister komen beide slechts in aanmerking voor de troostprijzen voor geluid en visuele trucage. Geen enkele nominatie kregen Woody Allens Everyone Says I Love You, Nora Ephrons Michael, Richard Attenboroughs In Love and War en populaire documentaires als Microcosmos en Al Pacino's Looking for Richard.

Van de negentig nominaties gaan er vijftig naar in Nederland door de vier grote Amerikaanse maatschappijen uitgebrachte films; veertig, relatief belangrijker nominaties kwamen terecht bij titels van onafhankelijke maatschappijen als RCV (22 nominaties), PolyGram (11) en Concorde Film (5). In de Verenigde Staten is de stand 'major studio's' versus onafhankelijken 47 tegen 43, met dien verstande dat de meest genomineerde, traditioneel 'onafhankelijke' distributeur Miramax (18 nominaties) eigendom is van het Disney-concern. Disney's hoofdmaatschappij Buena Vista kreeg er tien.

    • Hans Beerekamp