'Irak smokkelt met tankers olie naar Iran'

MANAMA, 12 FEBR. Irak smokkelt met tankschepen via het noordelijk deel van de Golf tienduizenden tonnen geraffineerde brandstof naar Iran en maakt zich daar mee schuldig aan ernstige overtreding van het VN-embargo.

Dit heeft vice-admiraal Thomas B. Fargo, commandant van de Vijfde Amerikaanse vloot in de Golf, tegenover een verslaggever van het persbureau Associated Press verklaard op de Amerikaanse basis in Manama, de hoofdstad van Bahrein. Volgens Fargo zijn de betrokken olietankers en hun Iraanse begeleiders de laatste weken tweemaal in confrontatie gekomen met de Amerikaanse Marine, die toezicht houdt op de naleving van de sancties van de VN. Daarbij kwam het eenmaal tot een aanvaring tussen een sleepboot en een fregat van de Vijfde vloot. “Onze indicaties zijn dat het hier gaat om een slim systeem van ontduiking dat op centraal niveau door Iran wordt geleid”, aldus de vice-admiraal. Deze 'Iran-connectie' is een zichtbaar teken van samenwerking tussen Irak en Iran, die in de jaren tachtig een oorlog uitvochten en nog steeds als elkaars rivalen gelden. Nu spannen ze samen tegen hun gemeenschappelijke vijand, de Verenigde Staten. Ze dwarsbomen het Amerikaanse beleid om de internationale economische sancties tegen Irak te handhaven.

Maar het belangrijkste motief is geld. Irak verkoopt zijn olie goedkoop aan Iran, in desperate pogingen om de gevolgen van het ambargo te verzachten. Vice-admiraal Fargo schat dat Irak aan een transport van 2.000 ton olieprodukten netto slechts 150.000 dollar overhoudt. De werkelijke waarde van zo'n volume loopt in de miljoenen dollars. Bemanningen van onderschepte tankers hebben Amerikaanse onderzoekers verteld dat de Iraanse authoriteiten een deel van de door Irak verleende kortingen opstrijken. “De Iraniërs krijgen een premie voor bescherming van de schepen uitbetaald, waarmee ze een veilige passage door de territoriale wateren wordt verzekerd”, aldus de vice-admiraal. Volgens Fargo dient een Iraans maritiem station aan de monding van de Shatt al-Arab rivier, die de grens tussen beide landen tot aan de Golf markeert, als doorgangspost voor de illegale transporten.

Zelfs zakenlieden in één met de Verenigde Staten bevriend land, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), profiteren van de oliesmokkel. Fargo zegt dat een deel van de gesmokkelde dieselolie in een haven in de VEA wordt uitgeladen. Omdat de emiraten onvoldoende middelen en mankracht hebben om smokkel uit Irak in hun wateren te controleren, wordt er nauwe samengewerkt met de Amerikaanse marine. (AP)