Hogere prijs op hoofd Rushdie

TEHERAN, 12 FEBR. Een Iraanse religieuze stichting heeft haar prijs op het hoofd van de Britse schrijver Salman Rushdie verhoogd tot 2,5 miljoen dollar, zo heeft vandaag de radicale Iraanse krant Jomhuri Islami gemeld.

De verhoging bedraagt 500.000 dollar, namelijk de cumulatieve rente sinds de beloning voor de moordenaar werd uitgeloofd, aldus ayatollah Sanei, persoonlijk afgezant van Opperste leider ayatollah Khamenei als hoofd van de Khordad 15 stichting. Ayatollah Sanei zei er zeker van te zijn dat Rushdie uiteindelijk zal worden gedood “en naar de hel gezonden”. De Iraanse president Rafsanjani nam meteen afstand van het besluit van de stichting, met de mededeling dat “deze stichting non-gouvernementeel is en haar besluiten geen enkele relatie hebben tot de officiële regeringspolitiek”. De regering van Iran stelt dat de terdoodveroordeling van Rushdie door wijlen imam Khomeiny in 1989 wegens het vermeend godslasterlijk karakter van zijn boek De Duivelsverzen onomkeerbaar is, maar dat zij nooit moordenaars op pad zal sturen. (AFP)