Geen noodtoestand in Vlorë in Albanië

TIRANA, 12 FEBR. De Albanese regering heeft afgezien van haar plan, in de stad Vlorë de noodtoestand uit te roepen naar aanleiding van de onlusten die daar de afgelopen dagen drie mensen het leven hebben gekost.

Premier Aleksander Meksi trok zijn plan om in Vlorë of een deel daarvan - de belangrijke haven - de uitzonderingstoestand af te kondigen in na overleg met parlementariërs uit Vlorë, die hadden betoogd dat de noodtoestand de inwoners van de stad zou provoceren en tot nog meer onrust zou leiden. Vlorë heeft al lang de reputatie een rebelse stad te zijn die van het centrale gezag niet veel moet hebben. Meksi verbond aan de intrekking van zijn plan de voorwaarde dat het in de stad rustig zou blijven.

De politiechef van Vlorë is vandaag ontslagen. Hij werd in de stad gehaat omdat hij van elders komt en zich weinig gelegen liet liggen aan de gekoesterde plaatselijke traditie van de mensen- en drugssmokkel naar Italië.

Eerder gisteren werd onder enorme publieke belangstelling in Vlorë een van de drie slachtoffers van het geweld begraven. Zeker 40.000 mensen waren de straat opgegaan. Het bleef rustig, vooral omdat de oproerpolitie de stad had ontruimd. Wel werd het plaatselijke kantoor van de regerende Democratische Partij in brand gestoken. Gisteravond gingen in Vlorë tienduizend mensen de straat op voor een demonstratie tegen de regering. Ze kregen gezelschap van rond vijfduizend inwoners van het 35 kilometer noordelijker gelegen Fier. Ook 's avonds deden zich door de afwezigheid van de politie geen incidenten voor. In Tirana, waar een demonstratieverbod geldt, werd betoogd door een kleine groep van 150 mensen.

De betogers behoren tot de honderdduizenden Albanezen die geld hebben belegd in dubieuze investeringsfondsen en die dat geld in één klap zijn kwijtgeraakt door het faillissement van die fondsen. Ze eisen volledige compensatie van hun verloren spaargeld, een eis waaraan de regering maar zeer ten dele kan voldoen, en nemen de regering kwalijk dat ze niets tegen de piramideschema's heeft ondernomen en er niet tegen heeft gewaarschuwd. Volgens velen zit de regering zelf achter de fondsen.

De oppositie, verenigd in het Forum voor Democratie, heeft gisteren een beroep gedaan op haar aanhang om elke dag twee uur lang de winkels en de scholen te boycotten. (Reuter, AP, AFP)