Frankrijk geeft belastingsteun aan voetballers

PARIJS, 12 FEBR.Franse voetballers krijgen belastingsteun van de regering, in de hoop dat zij dan in eigen land blijven spelen. De regering bereidt een wet voor die hen voor vijftig procent de status van uitvoerend kunstenaar geeft. Die draagt de fiscus een warm hart toe.

Naarmate het Franse voetbal in de jaren tachtig en negentig beter meekwam in het Europese voetbal, werden de beste spelers vaker aangetrokken door rijke clubs uit Italië, Spanje, Duitsland en Engeland. Nu het over de hele lijn genomen weer iets minder goed gaat, hindert dat. Reden voor de minister van sport-en jeugdzaken, de oud-atleet Guy Drut, een wetsontwerp te maken dat Franse spelers wil verleiden niet te emigreren.

Als het parlement akkoord gaat wordt het inkomen van de Franse voetballer voortaan in tweeën gedeeld. Eén helft is belastbaar loon voor geleverde voetbalarbeid. De andere helft is een vergoeding voor het gebruik van beelden en imago-waarde van de speler. Over dat deel van het inkomen hoeven straks geen werkgeverslasten meer te worden betaald. De bedoeling is dat de clubs sterker worden en de spelers laten meedelen in deze zilvervloot. Volgens eerste schattingen zou een gemidddelde topclub zo één miljoen francs (330.000 gulden) per maand besparen.

Verschillende clubs kunnen deze bonus ook zelf goed gebruiken. Met name de nu haperende machine van ex-kampioen Paris Saint-Germain geeft aanleiding tot forse investeringsplannen. Het is niet de enige Franse topclub die overweegt notering op de beurs van Parijs aan te vragen. Met de opbrengst van een beursgang zouden duurdere buitenlandse spelers aangetrokken kunnen worden. En de beste Franse worden vastgehouden dankzij hun nieuwe fiscale status.