FN wil belasting op buitenlanders

PARIJS, 12 FEBR. Bedrijven zullen belasting moeten betalen over het aantal buitenlanders dat zij in dienst hebben. Het was met deze maatregel uit de mond van Front National-kopstuk Bruno Mégret dat Frankrijk vanmorgen wakker werd. De New York Times had de winnaar van de verkiezingen in Vitrolles gevraagd hoe hij zich het landsbestuur voorstelde.

Nu het extreem-rechtse Front National (FN) zondag een vierde stad in handen heeft gekregen, onder omstandigheden die in heel Frankrijk voorkomen, vragen politici en commentatoren zich af wat het land te wachten staat als het ondenkbare zich bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar zou voordoen. Bruno Mégret, wiens echtgenote burgemeester werd van de Zuidfranse stad, helpt daarbij graag.

De 'préférence nationale' maakt nog steeds de kern uit van het denken van het FN. Mégret legt uit waarom: “Als wij Arabieren en Afrikanen en Aziaten willen terugsturen naar waar zij vandaan komen, dan is dat niet omdat wij hen haten, maar omdat zij onze nationale identiteit vervuilen en onze banen in beslag nemen.”

Daarom, aldus de 'délégué général' van het FN, “zullen wij hun terugkeer organiseren. Wij zullen de vernieuwing van hun verblijfspapieren een halt toeroepen, en we zullen bedrijven dwingen belasting te betalen over buitenlandse werknemers. Daardoor zullen buitenlanders op den duur hun banen kwijt raken.”

Een groep van 59 cineasten heeft in een open brief gevraagd voor de rechter te worden gedaagd. Zij schrijven dat ze wel eens illegaal in Frankrijk verblijvende buitenlanders onderdak hebben gegeven. Volgens de immigratie-wetgeving, die - onder druk van de FN-oproepen - door de regeringspartijen in het parlement nu weer wordt verscherpt, is dat strafbaar. In Straatsburg is de socialistische burgemeester Trautmann onder kritiek gekomen omdat ze het Palais des Congrès met Pasen heeft verhuurd aan het FN. De burgemeester zegt dat het onwettig is een zaal te weigeren aan een niet verboden organisatie.