Fabian Alarcon ; 'Danser'

QUITO, 12 FEBR. Fabian Alarcon (49), die gisteren is beëdigd als 41ste president van Ecuador, staat bekend als een scherp onderhandelaar.

Het Congres van Ecuador, waarvan hij twee keer voorzitter was, benoemde hem gisteren voor de tweede keer in zes dagen tot interim-president met de taak om volgend jaar verkiezingen te houden. Afgelopen donderdag ontstond er een constitutionele crisis toen drie mensen, onder wie hijzelf, het presidentschap van Ecuador opeisten.

Tot voor kort was Alarcon een trouw bondgenoot van de vorige week door het Congres afgezette president Abdala Bucaram. Tijdens de verkiezingscampagne werd Bucaram door hem terzijde te staan. Nadat het land vorige week werd platgelegd door een algehele staking riep Alarcon een groep demonstranten op het presidentieel paleis te bestormen. Aanhangers van Bucaram hebben Alarcon ervan beschuldigd een opportunistisch politicus te zijn zonder enige ruggegraat. In het Congres kreeg Alarcon de bijnaam 'de danser' wegens zijn vermogen iedereen te steunen die aan de macht is.

Alarcon leidt een kleine centrum-rechtse partij in het Congres en was een keer vice-president in 1995, toen vice-president Alberto Dahik het land ontvluchtte wegens beschuldigingen van corruptie. Zijn partij beschikt over drie zetels in het Congres.

Bij zijn aantreden gisteren als president verklaarde Alarcon dat de bevolking zich voor moest bereiden op bezuinigingsmaatregelen. Tegelijkertijd echter kondigde hij aan de stopgezette subsidies onder de afgezette president Bucaram voor gas en licht terug te zullen draaien. De prijzen voor electriciteit en brandstof stegen in korte tijd met 200 procent.