EU hindert vakbonden

AMSTERDAM, 12 FEBR. Vakbonden komen grote juridische gaten tegen in hun streven Europees de krachten te bundelen. Europese regelgeving maakt het hen voorlopig niet mogelijk te fuseren tot een Europese vakbond die ook rechten heeft om contracten af te sluiten.

Dat heeft voorzitter R. Van Tilborg, voorzitter van de grafische FNV-bond Druk en Papier, gisteren gezegd. Zijn bond voert al enige tijd intensieve gesprekken met Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse collegabonden. Volgens Van Tilborg is het nodig dat er een Europese rechtspersoon kan komen die gerechtigd is internationale contracten af te sluiten met internationaal opererende concerns. Hij sluit niet dat dit in de grafische sector snel aan de orde komt. Een uit 1968 stammend EG-verdrag over internationale erkenning van rechtspersonen is niet door alle lidstaten geratificeerd. (ANP)