Ecuador heeft weer nieuwe president

QUITO, 12 FEBR.Het Ecuadoraanse Congres heeft zijn voorzitter, Fabian Alarcon, gisteravond gekozen als interim-president. Na de beëdiging keurde het Congres Alarcons eerste besluit goed, om de uitstel van afbetaling van de buitenlandse schulden aan te kondigen. Alarcon is de derde president binnen een week en heeft tot taak gekregen binnen 12 maanden verkiezingen te houden.

Zijn voorganger Rosalia Arteaga, die zondag werd beëdigd, deed gisteren afstand van het presidentschap. Eerder verklaarde zij pas te willen opstappen als het Congres met tweederde meerderheid de grondwet had gewijzigd. Na tussenkomst van de legerleiding accepteerde zij echter dat Alarcon met eenvoudige meerderheid gekozen zou worden.

Voor haar aftreden riep Arteaga op tot een referendum om te bepalen of de vice-president de president moet vervangen als zijn ambt vrijkomt. De afgezette president, Abdala Bucaram, bijgenaamd 'El Loco' (de gek), verklaarde vanuit Panama nog altijd de rechtmatige president van Ecuador te zijn. (Reuter, AP)