Doelman Segers in gokproces steeds verder in het nauw

WINCHESTER, 12 FEBR. Een leugenaar, een belastingfraudeur, een vrouwenjager. De Nederlandse doelman Hans Segers gaf het gisteren allemaal toe voor de rechtbank van Winchester, maar voetbalwedstrijden, nee, die had hij nooit verkocht. Om de doodeenvoudige redenen dat hij er nooit voor was benaderd.

Segers (35) staat in Winchester met aanvaller Fashanu (ex-Wimbledon), doelman Grobbelaar (ex-Liverpool) en de Maleisische zakenman Lim terecht wegens het manipuleren van uitslagen van wedstrijden. Hij zou in het seizoen 1993-'94 in dienst van Wimbledon met opzet ballen hebben doorgelaten. Op de tweede dag van zijn verhoor werden de videobeelden van de wedstrijd Everton-Wimbledon uitvoerig bekeken.

Op die 7de mei 1994 verspeelde Wimbledon in Liverpool een voorsprong van 2-0. Everton won tenslotte met 3-2 en voorkwam daarmee degradatie uit de Premier League. In plaats daarvan daalde Sheffield United een divisie af. Het eerste doelpunt van Everton werd gemaakt uit een strafschop. De bal ging naar rechts, Segers dook naar de andere hoek.

“Een gokje”, zei Segers gisteren tijdens het verhoor van zijn eigen advocaat Da Silva. “Ik gokte op de verkeerde hoek.” Aan de gelijkmaker van Everton had Segers geen schuld, maar de winnende treffer huppelde over de handen van Segers in het net. Die treffer werd in de rechtszaal vele keren teruggespoeld. “Het veld”, betoogde de ex-doelman van PSV, “was tegen het einde hobbelig. Daardoor werd ik misleid. Op het moment dat ik de bal wilde pakken, stuitte hij via een losse graszode over mijn handen.”

Segers gaf toe dat hij in 1995 na zijn aanhouding door de politie gelogen had. “Uit paniek”, gaf hij toe. “Voetbal was mijn leven. Ik sta op met voetbal en ga naar bed met voetbal. Ik heb er spijt van, ik heb spijt dat ik gelogen heb maar ik maakte me grote zorgen”, snikte Segers.

Onder het kruisverhoor van aanklager Smith gaf Segers, die na PSV via Nottingham Forest en Wimbledon bij Wolverhampton Wanderers belandde, zonder omwegen toe dat hij informatie achtergehouden had voor de belastinginspecteur. “Ik loog niet”, aldus Segers, “ik vertelde hem niet alles. Dat was stom.”

“U misleidde de belasting”, vroeg Smith. “Als u het op die manier bekijkt, ja”, aldus Segers. De doelman raakte nog verder in het nauw bij vragen naar zijn buitenechtelijke affaires. “Mijn vrouw en ik hadden problemen”, gaf de Brabander toe. Onder druk van Smith gaf hij toe een keertje vreemd te zijn gegaan. Daarop vroeg Smith of hij nog een tweede affaire, zonder medeweten van zijn vrouw, had gehad. “Dat is correct”, aldus Segers. (Reuter)