BP ziet winst verdubbelen

LONDEN, 12 FEBR. Oliemaatschappij British Petroleum (BP) heeft vorig jaar haar netto winst bijna verdubbeld, van 1,12 miljard tot 2,15 miljard pond sterling (6,56 miljard gulden).

De winststijging was het gevolg van zowel hogere olieprijzen (vooral in de tweede helft van het jaar), als aanzienlijke produktiviteitsverbetering en kostenbesparingen. Het effect van de hogere olieprijzen werd voor het grootste deel teniet gedaan door lagere winstmarges in de chemie.

In het laatste kwartaal van 1995 boekte het concern nog verlies van 166 miljoen pond (418 miljoen gulden), maar in dezelfde periode van vorig jaar werd een netto winst van 322 miljoen pond (982 miljoen gulden) bereikt. Het verlies in het laatste kwartaal van 1995 werd veroorzaakt door een voorziening van 667 miljoen pond (1,68 miljard gulden) in verband met sluiting van raffinagecapaciteit. (AP, Reuter)