Blokkades in Spanje

MADRID, 12 FEBR. Stakingen en acties van vrachtwagen-chauffeurs hebben in het noorden van Spanje geleid tot het verlammen van een groot deel van het wegtransport.

Als gevolg van de acties, die hier en daar gepaard gingen met gewelddadige incidenten, hebben een aantal fabrieken hun produktie stop moeten zetten. Benzine-stations raken zonder brandstof en de aanvoer van verse levensmiddelen is in een groot aantal Spaanse steden in de problemen gekomen. Bij de Nederlandse ambassade in Madrid waren vanmorgen in totaal twaalf meldingen binnengekomen van Nederlandse vrachtwagen-chauffeurs die als gevolg van de acties vast zijn komen te zitten. De problemen doen zich voornamelijk voor in de regio's Baskenland en Cantabrië. De ambassade adviseert transportondernemers om het vervoer de route langs de oostelijke grensovergang richting Barcelona te laten volgen. De akties van de vrachtwagen-chauffeurs zijn uitgeroepen door een aantal sectorale vakbonden in verband met de onderhandelingen met de regering over een sanering van het wegtransport in Spanje. De landelijke vakbonden reeds in overleg zijn met het betrokken ministerie over een groot aantal maatregelen, waaronder een herziening van pensioen-leeftijd en een nieuw vergunningenstelsel voor het wegvervoer. De sectorale bonden hebben hun leden evenwel opgeroepen tot akties uit onvrede over dit overleg. Bij de stakingen deden zich de afgelopen dagen verschillende incidenten voor. Volgens de Nederlandse ambassade zijn er ook van Nederlandse vrachtwagens meldingen geweest van lekgestoken banden en ingegooide ruiten. De ambassade adviseert chauffeurs zich niet te laten provoceren.