Benoeming nieuwe ambassadeurs op til

DEN HAAG, 12 FEBR. Dr. N. Biegman (60), Nederlands vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York, staat op de nominatie om ambassadeur bij de NAVO in Brussel te worden.

Biegman (D66) is partijgenoot en een persoonlijke vriend van minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken). Voorts heet het in kringen rond Buitenlandse Zaken dat Mr. J. M. Vos, thans directeur-generaal politieke zaken (DGPZ) op het ministerie, de nieuwe ambassadeur in Washington wordt. Hij volgt daar A. Jacobovits de Szeged op, die met pensioen gaat. Vos wordt als DGPZ komende zomer opgevolgd door zijn huidige plaatsvervanger, mr. B. van Eenennaam.

Deze wijzigingen maken deel uit van een grotere benoemingencarrousel, waarin ook de vervanging van de met pensioen vertrekkende ambassadeur in Parijs, mr. H. Wijnaendts, moet worden geregeld. Voor de opvolging-Wijnaendts, die door de soms koele betrekkingen tussen Den Haag en Parijs veel gewicht heeft, is de ambassadeur in Rome, R. van Beuge, kandidaat. Op de agenda van de ministerraad, die in twee ronden over zulke benoemingen moet beslissen voor zij ter tekening naar de koningin gaan, is voor komende vrijdag een eerste ronde voorzien. Maar doordat minister Van Mierlo dan nog bij de ASEAN-conferentie in Singapore is, begint het kabinet waarschijnlijk pas op een later tijdstip met besluitvorming.