Amsterdamse beurs boekt nieuw record

AMSTERDAM, 12 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs, onderdeel van de Amsterdam Exchanges, heeft vanmorgen opnieuw een record geboekt. De EAX-index noteerde even 706,05 punten, nadat gisteren de magische grens van 700 punten was gebroken.

De AEX stond rondom het middaguur op 704,02 punten, tegen een slot van 698,72 punten gisteren. De stijging van 600 naar 700 punten heeft minder dan drie maanden geduurd. Op 13 november brak de AEX door de grens van 600 punten. De koersrally volgt op de scherpe daling van de rente, die spaarrekeningen aanzienlijk minder aantrekkelijk maakt dan beleggingen in aandelen. De rente op tienjarige staatsleningen kwam uit op 5,47 procent, een niveau dat sinds begin jaren zestig niet meer is gehaald, en is lager dan de 5,49 procent van 3 januari 1994. Ook de sterkere dollar ondersteunde de aandelen van Nederlandse beursfondsen, die veelal een groot deel van hun omzet in deze munt ontvangen. Vanmiddag stond de dollarkoers op 1,8894 gulden, anderhalve cent hoger dan het stevige slot van 1,8760 gulden gisteren. Zo'n hoog niveau is sinds april 1994 niet meer voorgekomen. Beleggingsanalist H. Hakker van Barclays de Zoete Wedd (BZW) ziet een algemene herwaardering van de Nederlandse aandelen: “Vorig jaar waren de bedrijfswinsten niet uitzonderlijk hoog en is de rente niet enorm gedaald, maar is de beurs toch flink gestegen. Dat hangt onder meer samen met het feit dat ondernemingen meer hun best doen om waarde voor aandeelhouders te creëren en bezig zijn met een herschikking van hun activiteiten. Neem Unilever dat in één klap de chemiebedrijven verkoopt, die jarenlang bij elkaar zijn gekocht.” Voor P. Wind, beleggingsstrateeg bij ING Barings, zijn de lagere rente en de hogere dollar de “aanleiding” voor de koersrally. “De oorzaak is de enorme creatie van liquiditeit. In Duitsland wordt meer geld aangemaakt dan de economie met zijn huidige lage groeitempo kan absorberen. Dat geld vloeit naar de financiële markten. Hetzelfde proces is zichtbaar in Japan, waar de rente en half procent is.”

Zowel ING Barings als BZW rekent, onder meer door de onzekerheid over de Europese muntunie, op een wat hogere rente in 1997, met mogelijk ongunstige consequenties voor de aandelenkoersen.