Albright: onrust bij uitstel expansie NAVO

WASHINGTON, 12 FEBR. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft gisteren gezegd dat een lang uitstel van de uitbreiding van de NAVO zal leiden tot een “voortdurende bron van spanning en onveiligheid in het hart van de Europa”. Albright zei dit tijdens een zitting van de Senaatscommissie voor Internationale Betrekkingen.

Zij waarschuwde er tevens voor de alliantie te vervangen door “de kleinste gemene deler NAVO” die iedereen als lid opneemt maar niemand verplichtingen oplegt. “Dat zou de NAVO devalueren en degraderen”, zei Albright. De uitbreiding van de NAVO is een dominant thema tijdens haar reis naar Europa, die komend weekeinde begint.

Tijdens een speciale NAVO-top in Madrid in juli zal NAVO naar verwachting nieuwe leden uitnodigen om in 1999 toe te treden. Waarschijnlijke kandidaten zijn Polen, Hongarije en Tsjechië. “Het proces van uitbreiding heeft al de regeling van conflicten tussen Hongarije en Roemenië, Duitsland en Tsjechië, en Polen en de Oekraïne bemoedigd”, zei Albright.

In de toekomst zal een uitgebreide NAVO, aldus Albright, het Amerikaanse vertrouwen vergroten dat er geen conflicten meer zullen zijn, zoals de oorlog in Bosnië, en dat de democratische revolutie in het post-communistische tijdperk in Europa zal voortduren.

Zij erkende dat de VS weinig kunnen doen aan het Russische verzet tegen de NAVO-expansie. “We moeten rekening houden met Ruslands legitieme zorgen maar het is niet in ons belang om een proces te vertragen of te laten ontsporen, dat helpt bij het bouwen van een verenigd Europa.” Albright wees erop dat de NAVO Rusland een handvest heeft aangeboden, dat voorziet in samenwerking, consultatie en oefeningen om samen crises te kunnen bestrijden. (Reuter, AP)