Advocaat zegt vertrouwen op; Klacht over partijdigheid van rechtbank

DEN HAAG, 12 FEBR. Voor de eerste keer heeft een advocaat namens zijn cliënt het vertrouwen in een rechtbank opgezegd wegens de schijn van belangenverstrengeling van de rechters.

Advocaat B. Zegers eiste eerder deze week behandeling van de zaak van zijn cliënt T. Sanders door een andere dan de Haagse rechtbank, omdat Haagse rechters te nauwe contacten zouden hebben met het advocatenkantoor van de tegenpartij. De rechter wees de eis af, de advocaat is hiertegen in beroep gegaan.

Het gaat om een rechtszaak van ingenieur T. Sanders tegen TNO en ANWB. Sanders is uitvinder van de zogenoemde Stabifix, een hulpstuk dat tussen auto en caravan wordt aangebracht om ongewenste slingeringen van de caravan te dempen. In 1991 werd dit instrument vernietigend besproken in de Kampeer- en Caravan-Kampioen van de ANWB, na onderzoek door TNO. Sanders, die meent dat dit onderzoek ondeugdelijk was, voert al jaren een juridische strijd voor eerherstel van zijn uitvinding.

Op de rechtszitting betoogde Sanders' advocaat Zegers dat zijn cliënt twijfelde aan de objectiviteit van de Haagse rechtbank. Hij wees erop dat negen advocaten van De Brauw Blackstone Westbroek, het kantoor dat TNO en ANWB vertegenwoordigt, in Den Haag werken als plaatsvervangend rechter of raadsheer. In die hoedanigheid zijn zij directe collega's van rechter F. Robbers, die de zaak-Sanders moet beoordelen. “Wij beweren niet dat elke zaak wordt voorgekookt”, aldus Zegers, “maar wel dat door jarenlange contacten met een advocatenkantoor een bepaalde sympathie gegroeid kan zijn die er niet is voor een advocaat van een kantoor waarmee dergelijke contacten ontbreken.”

Het optreden van advocaten als rechter in hun eigen arrondissement is al langer omstreden. Minister Sorgdrager (Justitie) liet eind vorig jaar weten dit niet meer acceptabel te vinden. Zij beraadt zich samen met de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak op een wettelijke maatregel die deze combinatie van beroepen uitsluit. In heel Nederland werken ongeveer 600 advocaten als plaatsvervangend rechter.

Advocaat Zegers heeft aangekondigd indien nodig door te procederen tot het Europese Hof toe.