Actiever Damrak breekt door 700-grens

AMSTERDAM, 12 FEBR. De Amsterdamse effectenbeurs had vanmorgen in tegenstelling tot gisteren geen enkele moeite met het passeren van de 700-grens. De AEX begon direct op 704. Laat in de ochtend gaf de index 703,23 aan, wat een winst inhield van 4,51 punt.

AMSTERDAM Zowel de aandelen- als de obligatiemarkt gaf een opgeruimde stemming te zien. Met een vaste dollar en de opleving op Wall Street waren alle ingrediënten aanwezig voor een stijging. Meer dan de laatste tijd roerden de beleggers zich, wat handelaren een hoopvol teken noemden.

Volgens handelaren speelden ruilingen op de beurs een stevige een rol. Daardoor verloor de beurs iets van haar vaste karakter en kreeg zij een meer verdeelde aanblik.

Het Philips-concern speelde een belangrijke rol op het Damrak. Philips is sterk in het nieuws met het vertrek van oud-topman Timmer, verlies voor dochter Origin en lagere winstcijfers bij PolyGram. Ondanks de overwegend negatieve publiciteit hielden beleggers toch vertrouwen in de jaarcijfers die donderdag komen. Philips noteerde 2,70 gulden hoger op 76,30 gulden. PolyGram maakte een 18 procent lagere winst bekend. Dit viel volgens handelaren eigenlijk wel mee. De koers van het muziekfonds kon 4,50 gulden niet meer voorgekomen. De dollar won ook terrein tegenover de Japanse yen. De koers steeg van 122,90 yen tot 124,05 yen.

Valutahandelaren houden er rekening mee dat de landen van de G-7 hun woorden van het weekeinde kracht bij gaan zetten met interventies op de wisselmarkten. Dollarverkopen door de centrale banken zouden de koers omlaag kunnen drukken, maar de ervaring heeft geleerd dat dat alleen goed werkt als er al een dalende lijn is.

De koers van het pond sterling kwam woensdagmorgen voor het eerst sinds het najaar van 1992 boven de 3,10 gulden. Om 10.00 uur noteerde de munteenheid 3,1010 gulden, twee cent meer dan het slot van 3,0810 gulden gisteren, toen de koers omhoog schoot met bijna 4,5 cent.

Ook andere Europese valuta's boekten winst tegenover de gulden en de Duitse mark, zij het in veel mindere mate. De koers van de Franse frank steeg van 33,260 gulden per honderd tot 33,285 gulden en die van de Italiaanse lire van 1,1450 gulden per duizend tot 1,1490 gulden.

NEW YORK

Op de effectenbeurs in New York heeft de Dow Jones-index zich dinsdag volledig hersteld van het verlies op de voorgaande dag. Het koersgemiddelde van dertig industriële aandelen steeg met 51,56 punten (0,75 procent) tot 6858,11.

Over de hele linie gezien was het beeld verdeeld. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg 13 tegen 11 bij een flinke omzet van 484 miljoen aandelen.

De Dow Jones-index stond al snel op een winst van 39 punten, maar kwam vervolgens 22 punten in de min te staan. De dag eindigde met een krachtige eindsprint doordat beleggers aandelen in de technologiesector inruilden voor de relatief veilige fondsen in de Dow Jones.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot behoorlijk hoger. De Nikkei-index steeg met 228,79 punten (1,25 procent) tot 18.409,96 punten. Vooral internationaal opererende bedrijven waren in trek omdat zij profiteren van de daling van de koers van de yen tegenover de dollar. De omzet kwam uit op 450 miljoen aandelen.