Acties van luchtmacht Israel diep in Libanon

TEL AVIV, 12 FEBR. De Israelische luchtmacht heeft gisteren voor de eerste maal sedert de operatie 'Druiven der gramschap' in het voorjaar van 1996 doelen van Hezbollah en het Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina diep in Libanon aangevallen.

De Israelische vliegtuigen bombardeerden onder andere het radiostation 'Stem der Onderdrukten' van Hezbollah in de door Syrië gecontroleerde Beka'a-vallei en een positie van deze moslim-fundamentalistische organisatie nabij de grenspost op de weg van Beiroet naar Damascus. Ook bestookten Israelische vliegtuigen een Palestijns doel ten zuiden van Beiroet.

Zowel premier Benjamin Netanyahu als minister van defensie Yitzhak Mordechai legde gisteren de acties van de luchtmacht boven Libanon uit als een waarschuwing aan Syrië om de guerrilla-oorlog van Hezbollah tegen de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon aan banden te leggen. “Het is vanzelfsprekend dat onderhandelingen (over een vredesverdrag) alleen vooruitgang kunnen boeken als Syrië de terreur vermindert. Het vredesoverleg kan geen vooruitgang boeken als er (door Syrië) een indirecte oorlog tegen ons wordt gevoerd”, zei Netanyahu gisteren. Het weer op gang brengen van het vredesoverleg met Syrië staat hoog op de agenda van zijn vandaag beginnende bezoek aan de VS.

Volgens de krant Ma'ariv van vandaag heeft het Israelische opperbevel een reeks economische doelen in Libanon gemarkeerd die zullen worden aangevallen indien er aan de Hezbollah-oorlog tegen de veiligheidszone geen einde komt. De oplopende verliezen in Libanon vormen de directe aanleiding van de Israelische aanval van gisteren. Vorige week werden 73 officieren en soldaten gedood toen twee helikopters op weg naar Zuid-Libanon nabij de grens met Libanon tegen elkaar vlogen.