Wallage twijfelt over plan voor verhoging omroepgeld

DEN HAAG, 11 FEBR. PvdA-fractieleider J. Wallage heeft grote twijfels over het kabinetsplan om het lidmaatschapsgeld van omroepen met ingang van volgend jaar te verhogen van 10 tot 25 gulden. Dat zei hij maandagavond in het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur.

Staatssecretaris Nuis (Media) wil dat de omroepen van dit zogenoemde omroepgeeltje 15 gulden in programma's steken. Wallage vindt echter dat het maken van programma's geheel uit publieke middelen, zoals de kijk- en luistergelden, moet worden bekostigd.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de plannen van Nuis. De staatssecretaris hoopt dat zijn maatregelen 50 miljoen gulden extra programmabudget opleveren. In de plannen gaat het lidmaatschapsgeld niet alleen omhoog, ook wordt deze bijdrage losgekoppeld van het abonnement op een omroepgids.

Eerder plaatste de Raad van State al grote vraagtekens bij het omroepgeeltje. Dit adviesorgaan meent dat niet alleen leden van een omroep, maar alle kijkers en luisteraars moeten meebetalen aan de programma's van de publieke omroep.

Behalve de PvdA heeft ook het CDA grote aarzelingen bij de plannen van Nuis. Mediaspecialist Beinema vindt het “volstrekt onaanvaarbaar” dat aan de ene kant de contributie omhoog gaat terwijl aan de andere kant de omroepverenigingen aan belang inboeten. Nuis wil namelijk ook de Hilversumse bestuursstructuren hervormen. “Dat valt niet met elkaar te rijmen”, meent Beinema. De grootste oppositiepartij ziet meer in een verhoging van de omroepbijdrage.

Fractiespecialist M. de Koning van D66 is verbaasd over de uitlatingen van Wallage, omdat hij niet duidelijk maakt hoe de PvdA het financieel tekort van Nuis wil wegwerken als dat niet kan door de verhoging van de lidmaatschapsgelden. “Het voordeel van deze laatste methode is dat je meteen weet wat je aan de omroepen hebt als veel leden weglopen als gevolg van zo'n verhoging”, aldus De Koning.