VVCS gaat gangen na van Lens en Gerards

ROTTERDAM, 11 FEBR. Voorzitter Theo van Seggelen gaat persoonlijk het interne onderzoek leiden dat de Vereniging van contractspelers (VVCS) instelt naar de handelwijze van de ex-medewerkers Sigi Lens en Peter Gerards. De spelersvakbond gaat alle voetbaltransfers onderzoeken die door de twee contractbegeleiders zijn afgesloten. Dat maakte de VVCS gisteren in Gouda bekend.

De vereniging ontsloeg Lens en Gerards vorige week op staande voet. De twee zouden zich hebben verrijkt bij het afsluiten van reclamecontracten voor voetballers. Voorzitter Van Seggelen: “Ik wil weten wat er precies aan de hand is. Daartoe neem ik contact op met spelers en mensen die ermee te maken hebben gehad.”

In een reactie liet mr. P. de Kerf, raadsman van het duo, weten het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. “Lens en Gerards zijn ervan overtuigd dat het niets negatiefs op zal leveren. Zij menen dat er geen dringende redenen bestaan voor een ontslag op staande voet.”

Het tweetal aanvaardt niettemin het ontslag, maar betwist de reden. De juridische consequentie hiervan is dat Lens en Gerards de VVCS schadeplichtig kunnen houden. Een schikkingsvoorstel van het duo werd door de vakbond afgewezen. Volgens De Kerf kan de spelersvakbond bij aanvaarding van ontslag geen rechten meer ontlenen aan het concurrentiebeding.

Lens en Gerards hebben te kennen gegeven voor zichzelf te willen beginnen. De VVCS probeert dat te voorkomen. Volgens de vakbond staat in hun contract een concurrentiebeding. Bovendien staat de FIFA-licentie, noodzakelijk voor het mogen verkopen van voetballers aan buitenlandse clubs, op naam van de VVCS. Die zullen Lens en Gerards terug moeten hebben, willen ze verder kunnen met een eigen zaak. “Het is nog maar de vraag of ze die licentie niet krijgen, we moeten nader onderzoeken aan welke voorwaarden ze moeten voldoen”, aldus De Kerf.

Van Seggelen heeft met het onderzoek haast, want tal van voetballers, onder wie Ajacied Patrick Kluivert, zitten nu zonder zaakwaarnemer terwijl de contractbesprekingen doorgaan. “Ik wil weten wat ze willen”, zegt Van Seggelen. “Iedere speler is natuurlijk vrij te doen en te laten wat hij wil. We verplichten niemand bij de VVCS te blijven. Maar iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid.”