Vliegvelden Nice en Oslo onveiligst

OSLO, 11 FEBR. De vliegvelden van Oslo en Nice zijn de gevaarlijkste van Europa, zo is uit een onderzoek van de Ifalpa, de overkoepelende organisatie van verkeersvliegers.

Zij hebben met vijftien andere vliegvelden ook buiten Europa een negatieve beoordeling gekregen. Het vliegveld van Oslo Fornebu heeft te korte landingsbanen en te weinig parkeergelegenheid. De ligging, aan de rand van de stad, is slecht en er worden werkzaamheden verricht die onnodige turbulentie veroorzaken, zo citeerde de Noorse krant Dagbladet gisteren het jaarlijkse Ifalpa-rapport over de veiligheid van vliegvelden. Onduidelijk is waarom Nice zo hoog op de lijst staat. Fornebu gaat overigens over twee jaar dicht. Al het vliegverkeer zal worden gedirigeerd naar de luchthaven Gardermoen. Andere gevaarlijke vliegvelden zijn die van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, de Birmese hoofdstad Rangoon, Buenos Aires, Shanghai en Hongkong. Verder staan op de Ifalpa-lijst alle vliegvelden in Marokko, Algerije, Tunesië en de rest van Afrika met uitzondering van die in Zuid-Afrika. De Ifalpa baseert zijn lijst op richtlijnen van de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO, maar ook op ervaringen van de verkeersvliegers zelf. (Reuter)