Unilevers chemie: van geurstof tot meubellijm

ROTTERDAM, 11 FEBR. De chemie-activiteiten die Unilever gaat verkopen zijn ondergebracht bij de bedrijven National Starch and Chemical Company, Quest International, Unichema International en Crosfield.

Samen boekten deze ondernemingen vorig jaar een omzet van 7,7 miljard gulden, ongeveer negen procent van Unilevers totale omzet. Bij de bedrijven werken in totaal 15.800 mensen in vestigingen die zijn verspreid over meer dan 35 landen. Voorzitter van de raad van bestuur van Unilever, Morris Tabaksblat zei vanochtend in een toelichting dat zich de afgelopen jaren verscheidene belangstellenden hebben aangediend voor overname van de chemische activiteiten van de onderneming, maar dat op dit ogenblik geen sprake is van een uitgesproken gegadigde.

Voor Nederland is het in Naarden gevestigde Quest International van belang. Het bedrijf heeft 4.400 werknemers in dienst en is een belangrijke producent van geurstoffen en ingrediënten en smaakstoffen voor voedingsmiddelen. De divisie voeding van het bedrijf is in Nederland gevestigd en bedient de wereldvoedselindustrie van hartige en zoete smaakstoffen. Daarnaast levert het een assortiment ingrediënten, zoals emulgatoren, stabilisatoren, natuurlijke kleurstoffen, eiwitten, verdikkingsmiddelen, enzymen, culturen en speciale gisten. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren belangrijke investeringen gedaan in biotechnologie. De geurstoffendivisie van Quest is gevestigd in Ashford, in het Engelse Kent. Het bedrijf levert onder meer aan producenten van luxe parfums en maakt ook halffabrikaten voor mondverfrissers, huishoudelijke produkten, zeep, wasmiddelen en luchtverfrissers. Ook het bedrijf Unichema International is voor Nederland van betekenis. Het hoofdkantoor is gevestigd in Gouda en er werken ongeveer 1.600 mensen. Het is 's werelds grootste producent van zogeheten oleochemische produkten, die worden bereid uit natuurlijke oliën en vetten, zoals palmolie, kokosolie en talk. De gespecialiseerde produkten kennen een breed scala van toepassingen, van smeermiddelen tot ingrediënten in polymeren. Verder zijn de grondstoffen verwerkt in zeep, huidverzorgingsprodukten en zeep. Daarnaast is Unichema wereldleider bij de produktie van katalysatoren voor het hard laten worden van eetbare oliën en vetzuren. National Starch and Chemical Company (NSC), het grootste van de vier chemische bedrijven van Unilever opereert wereldwijd en telt drie hoofddivisies: industriële kleefstoffen, harsen en chemische specialiteiten. NSC heeft een leidende positie op de wereldmarkt op het gebied van kleefstoffen, die onder meer worden gebruikt voor wegwerpluiers, meubels en toepassingen hebben in de bouw. De bedrijven van NSC die harsen maken leveren vooral aan producenten van papier, niet geweven textiel, industriële verven, haarcosmetica, maar ook aan waterzuiveringsinstallaties en bouwondernemers. Onder de chemische specialiteiten worden vooral bepaalde zetmeelprodukten verstaan voor de voedingsmiddelenindustrie en andere industriële markten. NSC is gevestigd in de Amerikaanse staat New Jersey en heeft 8.500 mensen in dienst.

Het in het Engelse Warrington gevestigde Crosfield is de kleinste van de vier en maakt produkten uit in de natuur overvloedig aanwezige silicaten en aluminiumoxiden. Uit de grondstoffen worden onder meer katalysatoren voor de petroleum- en kunststoffenindustrie gemaakt, waterontharders voor de wasmiddelenindustrie, hulpstoffen voor brouwerijen en ingrediënten voor tandpasta.