Twintig jaar cel voor leider van overval op Geldnet

ROTTERDAM, 11 FEBR. De rechtbank in Arnhem heeft vandaag een 37-jarige man uit Vinkeveen veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens een reeks gewelddadige gewapende overvallen. De man heeft ondermeer een leidende rol gespeeld in de overval op Geldnet in Duiven op 23 september 1995. Bij deze overval schoot een mededader een werknemer van Geldnet dood. De buit van de overval bedroeg 8,8 miljoen gulden. Tegen de man uit Vinkeveen, die een bekentenis heeft afgelegd, was achttien jaar cel geëist.

De verdachte was ook medeverantwoordelijk voor de overval op het Grenswisselkantoor in Amsterdam in december 1991 en op Aerogroundservices op Schiphol in maart 1993. Bij deze laatste overval werd vier miljoen gulden buitgemaakt. Bovendien zijn nog zes andere overvallen in het proces meegenomen, die plaatsvonden in de tweede helft van de jaren tachtig op verschillende banken in Amsterdam. De totale opbrengst van alle overvallen bedraagt dertien miljoen gulden, dit werd onder mededaders verdeeld.

Eerder werd een 35-jarige Arnhemmer veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens het doodschieten van een bewaker bij het transportbedrijf Geldnet in Duiven. De man, werkzaam als bewaker bij het waardetransportbedrijf Geldnet, schoot op 23 september 1995 in het filiaal van het bedrijf in Duiven zijn collega driemaal met een revolver in de rug. De man overleed ter plekke. Vervolgens opende de Arnhemmer de deuren van het pand.

De overval was zorgvuldig opgezet door de man uit Vinkeveen. Hij zette de Arnhemmer er in 1994 toe aan een baan te accepteren als bewaker bij Geldnet. Dat was mogelijk omdat de Arnhemmer in het bezit was van beveiligingspapieren. De bewaker zou de overval voorbereiden. Toen hij tot twee keer toe een overval liet afblazen, werd hij mishandeld en bedreigd. Daarop werd de overval gepland op 23 september.

Het was de bedoeling dat de Arnhemmer zijn collega zou neerslaan en boeien, om daarna de deuren te openen voor de mededaders. Voor de rechtbank liet de man echter weten niet in staat te zijn geweest zijn collega neer te slaan. In een opwelling schoot hij hem toen neer.