Twee doden bij rellen in Vlorë in Albanië

VLORË, 11 FEBR. Bij de rellen van gisteren in de Albanese havenstad Vlorë zijn twee doden en rond honderdvijftig gewonden gevallen. Vanochtend is het hoofdkwartier van de regerende Democratische Partij in Vlorë afgebrand. In het parlement wordt sinds gisteren gesproken over het uitroepen van de noodtoestand in de stad.

In Vlorë woonden vanochtend twintigduizend mensen de begrafenis bij van de man die zondag, toen de betogingen voor het eerst op geweld uitliepen, aan een hartaanval bezweek.

Premier Aleksander Meksi gaf gisteren “terroristische groepen” de schuld van de rellen. “Krachten van extreem-links waren erop uit honderden mensen af te slachten. De staat is niet voorbereid op dit soort geweld, en ik vraag daarom het leger in te grijpen, het uitroepen van de staat van beleg en controle op de bewegingsvrijheid in Albanië”, zei Meksi gisteravond. Volgens hem zijn communisten er op uit Albanië te destabiliseren; het geweld in Vlorë, zei hij, heeft niets te maken met woede van gedupeerde spaarders. In Vlorë is zes dagen achtereen gedemonstreerd door inwoners, die hun spaargeld zijn kwijtgeraakt door het faillissement van dubieuze investeringsfirma's. In Vlorë hebben veel mensen hun geld belegd in het plaatselijke fonds Gjallica, dat vorige week failliet ging. In Gjallica was een half miljard dollar geïnvesteerd.

De woede van de gedupeerden richt zich mede op de regering, die zou hebben geprofiteerd van de fondsen en die hoe dan ook de burgers niet heeft verteld dat ze niet deugden.

Zondag vielen in Vlorë al een dode en veertig gewonden. Gisteren liep de betoging volledig uit de hand, toen betogers de politie te lijf gingen. Een groep politiemannen werd ingesloten en met stenen (of, vanaf een terras met meubilair) bekogeld, en uitgekleed, waarna hun kleding en uitrusting werden verbrand. Van auto's en olievaten werden barricades rond het politiebureau gebouwd die in brand werden gestoken. Er vielen gisteren twee doden - een man die door een kogel was gedood en een man die een hartaanval had gehad - en 81 (volgens de Albanese televisie) of zelfs honderdvijftig gewonden. (Reuter, AP, AFP)