Trouwen kan straks ook op de Brandaris

TERSCHELLING, 11 FEBR. De vuurtoren Brandaris op Terschelling krijgt een trouwzaaltje. Op de eerste verdieping, ongeveer vijftien meter hoog, kunnen partners elkaar vanaf april het 'ja-woord' geven. Volgens burgemeester C. van Beukering-Dijk komen er jaarlijks veel aanvragen binnen 'van mensen van de wal' die op het eiland willen trouwen. “Maar steeds kregen we daarbij de vraag of er geen andere locatie was dan het gemeentehuis.”

De 402 jaar oude en 56 meter hoge Brandaris scoorde bij trouwlustigen het hoogst als decor voor hun huwelijksceremonie. “Kennelijk oefent de Brandaris een mystieke aantrekkingskracht uit op mensen” , aldus Van Beukering. B en W stellen de raad nu voor 24.000 gulden uit te trekken om de verdieping aan te passen. Er worden oude kerkbanken neergezet, een tafel, verlichting en niet te vergeten een spiegel. “Verder maken we het er gezellig, met bloemen in een nis en een kaarsje.”

Van Beukering kreeg van partijgenote minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) vlot toestemming om de toren te gebruiken voor huwelijksplechtigheden. De eerste verdieping is klein, er is plaats voor maar twintig mensen. Aanstaand echtpaar en genodigden moeten overigens wel eerst 56 treden beklimmen, want de lift stopt alleen op de vierde verdieping waar de vuurtorenwachter zit. Wie op werkdagen op de Brandaris wil trouwen, betaalt 650 gulden. Op zaterdag is het tarief 1.100 gulden en op zondag 1.500 gulden. Van Beukering: “We hoeven er geen winst op te maken, maar de verbouwing moet er wel gedeeltelijk mee gefinancierd worden. Deze tarieven gelden elders in Nederland ook. Trouwens, je mag wel iets over hebben voor deze unieke locatie.” Op het eiland worden jaarlijks honderd huwelijken gesloten, waarvan ongeveer twintig tot dertig van Terschellingers zelf. De eersten die op de Brandaris willen trouwen hebben zich al gemeld bij Van Beukering.

De eilanders zelf zullen hun Brandaris vermoedelijk weinig kiezen als trouwlocatie, denkt de burgemeester. “Terschellingers houden meestal grote bruiloften en de ruimte op de toren is beperkt.”